Zo Spojených štátov vyplával prvý tanker so skvapalneným plynom z bridlíc

NETKY.SK • 26 Február 2016, 08:49 • 2 min
Zo Spojených štátov vyplával prvý tanker so skvapalneným plynom z bridlíc

HOUSTON - Zo Spojených štátov vyplával prvý tanker so skvapalneným zemným plynom (LNG) z bridlíc. Stalo sa tak krátko pred spustením obrovského austrálskeho LNG projektu, čo môže viesť k zvýšeniu tlaku na ceny komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tanker Asia Vision vyplával z exportného terminálu Sabine Pass spoločnosti Cheniere Energy v štáte Lousiana v stredu večer (24.2.). To je len pár dní pred spustením obrovského projektu Gorgon LNG v Austrálii. Tento projekt v hodnote 54 miliárd USD (48,97 miliardy eur) je najnákladnejším LNG terminálom na svete. Vývoz plynu z tohto terminálu ešte navýši objem dodávok suroviny vo svete v čase, keď dopyt v najväčších spotrebiteľských krajinách klesá a ceny padajú súbežne s cenami ropy.

 

Prvý náklad s objemom zhruba 3 miliardy kubických stôp (1 stopa = 0,032 m3) plynu je určený pre brazílsku spoločnosť Petrobras, uviedla na konferencii v Houstone Meg Gentleová zo spoločnosti Cheniere Energy. Okrem tankeru Asia Vision má spoločnosť ešte ďalších päť LNG tankerov. Jedným z nich je aj Energy Atlantic, ktorý od januára čaká v Mexickom zálive a podobne ako Vision Energy by mal začať transportovať skvapalnený plyn z terminálu Sabine Pass.

 

(1 EUR = 1,1027 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona