Zo Slovenska sa nelegálne vyviezli lieky asi za 4,1 milióna eur

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 13:06 • 2 min
Zo Slovenska sa nelegálne vyviezli lieky asi za 4,1 milióna eur

BRATISLAVA - Zo Slovenska sa od februára do apríla nelegálne vyviezli lieky v hodnote približne 4,1 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Išlo prevažne o cytostatiká, imunosupresíva a imunoglobulíny. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Vývoz liekov zaznamenali v 17 lekárňach v Bratislavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. "Vykonali sme cielené inšpekcie na celom území SR, pričom sa v uvedených lekárňach potvrdil protizákonný vývoz liekov do zahraničia," ozrejmil riaditeľ ŠÚKL Peter Potúček.

 

Ústav priblížil, že lekárne na základe falšovaných lekárskych predpisov či opakovane použitých receptov objednávali lieky z takzvaného emergentného systému. Zároveň získané lieky lekárne sprostredkovali na ďalší predaj do inej lekárne. "Prostredníctvom národného verifikačného systému, ktorým je možne na základe špecifických údajov sledovať pohyb každého jedného balenia lieku, bolo zistené, že lieky boli vyvezené do zahraničia," doplnil Potúček. Štátny ústav navrhuje udelenie pokuty v hornej polovici zákonnej sadzby, ktorú môže udeliť Ministerstvo zdravotníctva SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies