Zo skládky v Hlohovci podľa Greenpeace pravdepodobne unikajú chemikálie

NETKY.SK • 18 November 2015, 10:12 • 2 min
Zo skládky v Hlohovci podľa Greenpeace pravdepodobne unikajú chemikálie

HLOHOVEC - Z bezprostredného okolia skládky odpadu Vlčie hory v Hlohovci odobrali experti organizácie Greenpeace začiatkom novembra vzorky vody a pôdy. Nezávislé laboratórium Environmental Institute v Koši pri Prievidzi potvrdilo vo vzorkách výskyt nebezpečných chemikálií, napríklad zakázaných polychlórovaných bifenylov, ale aj rôznych druhov priemyselných polutantov či herbicídov.

slovakia

left justify in out

„Naši zamestnanci odobrali vzorky vody, ktorá vytekala priamo z pozemku skládky, ako aj sedimenty z blízkeho "jazierka", v ktorom sa voda stekajúca z pozemku skládky dlhodobo hromadila,“ informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová. Vo vodnej vzorke skríning preukázal prítomnosť až pätnástich znečisťujúcich látok. Vo vzorke sedimentov analýza preukázala prítomnosť zakázaných látok PCB (polychlórované bifenyly), široké spektrum polyaromatických uhľovodíkov, ako aj dibutyl ftalát a ftalát (DEHP) a to vo vysokých nameraných hodnotách. Vzorky z okolia skládky odoberali ľudia z Greenpeace tesne po zásahu zložiek Integrovaného záchranného systému a Policajného zboru SR priamo v objekte skládky.

 

„Existuje vážne podozrenie, že mnohé nebezpečné látky, ktoré majú byť bezpečne uložené na skládke odpadu, unikajú z areálu do životného prostredia. Nebudeme polemizovať o tom, ako sa na skládke nakladá s nebezpečným odpadom, ale určite nie je v poriadku, ak sú nebezpečné látky mimo areálu skládky v takom rozsahu a v takých koncentráciách, aké sa potvrdili v našich vzorkách,“ uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Katarína Nikodemová. Niektoré viacnásobne prekračovali najvyššie predpokladané koncentrácie bez škodlivých účinkov pre ekosystém (PNEC). Niektoré látky prekročili hodnotu PNEC päťsto či osemstonásobne.

 

„Výsledky z našich odberov a analýz sme odoslali samosprávam obcí a miest, ktoré sú v okolí skládky. Dnes tiež posielame podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia, ktorú vyzývame, aby riadne preverila, či prevádzkovateľ skládky koná v súlade so zákonom, aj to, ako je možné, že nebezpečné látky sme našli aj mimo areálu skládky. Organizácia Greenpeace tiež podľa Ábelovej v najbližších dňoch podá podnet na Generálnu prokuratúru SR z dôvodu vážneho podozrenia, že došlo k spáchaniu trestného činu ohrozenia a poškodzovania životného prostredia. Environmentalisti tiež vyzvali všetky príslušné orgány, aby zverejnili výsledky analýz a kontrol, ktoré na tejto skládke robili počas zásahu zložiek Integrovaného záchranného systému a Policajného zboru SR. „Nedovolíme, aby niekto túto kauzu zamietol pod koberec,“ uzavrela koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Katarína Nikodemová.

 

Prípadom skládky v Hlohovci sa zaoberá aj trnavský policajný vyšetrovateľ, polícia však o výsledkoch jeho práce neinformuje. "Prebiehajú tam procesné úkony, čiastkové výsledky nebudeme zverejňovať,“ povedala agentúre SITA trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

 

Slovenská inšpekcia životného prostredia v minulosti zistila vážne nedostatky v prevádzke skládky odpadov Vlčie hory v katastri Hlohovca. Vďaka zákonu o slobodnom prístupe k informáciám sa k protokolom z kontrol dostali aktivisti, ktorí nesúhlasili s rozšírením jej kapacity. Kapacitu skládky bežných odpadov chcel jej prevádzkovateľ zvýšiť z terajších 415-tisíc až na takmer 700-tisíc metrov kubických a kapacitu skládky nebezpečných odpadov až na 21-tisíc metrov kubických. Predchádzajúce vedenie Hlohovca s primátorom Peterom Dvoranom pôvodne s rozšírením kapacity skládky súhlasilo, neskôr pod silným tlakom verejnosti názor zmenilo a vykonalo kroky, ktoré rozšírenie kapacity neumožňujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona