Zo šesť tisíc bilbordov je len dvesto negálnych, Žilina si nevie rady

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 13:49 • 2 min
Zo šesť tisíc bilbordov je len dvesto negálnych, Žilina si nevie rady

ŽILINA - Z približne šesťtisíc reklamných bilbordov v Žiline je len okolo dvesto postavených legálne.

slovakia

left justify in out

Mestu sa nedarí bojovať s nelegálnymi reklamami už niekoľko rokov, prvých desať načierno postavených bilbordov dala radnica spíliť ešte v roku 2010 a dodnes sa jej podarilo odstrániť len okolo sto z približne 5 800 nelegálne postavených reklamných a informačných zariadení. „Napriek snahe a vynaloženému úsiliu nie sú zatiaľ výsledky tak viditeľné, ako by sme si želali. Kroky, ktoré sme urobili, prinášajú čiastočné úspechy v podobe odstránených reklám či už na základe súdneho príkazu alebo priamo vlastníkom. Do dnešného dňa ich bolo odstránených približne sto, naším zámerom je odstrániť minimálne polovicu všetkých nelegálnych reklamných a informačných zariadení a regulovať vznik nových. V súčasnosti vedieme niekoľko súdnych sporov na odstránenie neschválených reklám,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

 

Všetky nelegálne bilbordy stoja síce na súkromných pozemkoch, no podľa Chomu ich majitelia nemajú povolenie zo stavebného úradu, súhlas architekta či vyjadrenie polície. Na mestských pozemkoch už podľa primátora nie je ani jedna nelegálna reklama. „Za úspech považujeme aj skutočnosť, že na majetku alebo pozemku mesta nevznikla ani jedna nová reklama, prípadne ak vznikla, bola vo veľmi krátkom čase odstránená,“ povedal Choma s tým, že minulý rok mesto neuzavrelo žiadnu novú nájomnú zmluvu na umiestnenie reklamného zariadenia na mestských pozemkoch či budovách. Kým v roku 2010 zarobila Žilina z prenájmu miest pre reklamu 80-tisíc eur, v roku 2013 už len 41-tisíc eur. Radnica totiž v roku 2011 vypovedala nájomné zmluvy na reklamné a informačné zariadenia a pre podpisovanie nových zmlúv určila prísnejšie pravidlá. 

 

Choma verí, že vyčistiť Žilinu od nelegálnych bilbordov mu pomôže pripravovaný nový stavebný zákon. „Súčasná legislatíva nám nepomáha a máme len minimálne možnosti ako sa vysporiadať s nelegálnymi reklamnými zariadeniami. V novom stavebnom zákone by sa mali objaviť také pravidlá, ktoré dajú mestám a obciam nástroje bezproblémovej likvidácie nepovolených reklám. Zákon by mal byť schválený v prvej polovici tohto roka,“ dodal primátor Žiliny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona