Zo železničnej stanice odstránili kvôli bezdomovcom lavičky

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:31 • 2 min
Zo železničnej stanice odstránili kvôli bezdomovcom lavičky

Zo železničnej stanice odstránili kvôli bezdomovcom lavičky

slovakia

left justify in out

img

Z čakárne železničnej stanice v Považskej Bystrici odstránili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) lavičky. Urobili tak kvôli bezdomovcom, pre ktorých sa stali miestom nočného odpočinku.
Podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlíkovej boli v čakárni na dennom poriadku hádky, bitky, fetovanie v priamom prenose a neskutočný zápach, ktorý aj tak znemožňoval cestujúcim na lavičkách sedieť.
"Hliadky Železničnej polície chodievajú na stanicu pravidelne, ale to nestačí. Jednými dverami dvoch - troch vyhodia, druhými sa vrátia štyria. Býva tam často aj štátna aj mestská polícia, no s týmto problémom si nedokážu poradiť. Po odstránení lavičiek sa situácia výrazne zlepšila, i keď to stále nie je ideálne," povedala Pavlíková s tým, že problém bezdomovcov je celospoločenský a vyžaduje si systémové riešenie.
Vedúca útvaru sociálnych služieb a starostlivosti o občana považskobystrickej radnice Janka Dudoňová si myslí, že bezdomovci sú problémom každej samosprávy a železničné a autobusové stanice sú najčastejším miestom ich stretávania.
"Takmer každý bezdomovec využíval služby považkobystrického útulku či nocľahárne, no pre hrubé porušenie ubytovacieho poriadku ich museli opustiť. Myslím si, že odstránenie lavičiek problém bezdomovcov nevyrieši. Stále sa budú na staniciach stretávať, môžu sa tam zohriať," povedala Dudoňová.
Nocľaháreň pre bezdomovcov v Považskej Bystrici má podľa nej kapacitu 30 miest, v prípade potreby sa dá o desať zvýšiť. "Pohybuje sa tu okolo 50 bezdomovcov, no niektorí z nich nechcú prísť do nocľahárne," zdôraznila Dudoňová.
Náčelník považskobystrickej mestskej polície Miroslav Hepner tvrdí, že mestskí policajti zasahujú na železničnej stanici denne najmä v nočných hodinách.
"Bezdomovci sa pohybujú po všetkých verejných priestranstvách v meste. Železničná stanica je v kompetencii Železničnej polície SR, my s nimi v rámci našich možností spolupracujeme. Ak sa bezdomovci dopúšťajú protiprávneho konania, môžeme im uložiť pokutu. Keďže nemajú žiadne finančné prostriedky, môžeme ich len vykázať z priestorov," dodal Hepner.
Cestujúci v čakárni neboli z odstránenia lavičiek nadšení. Gerhard Kubánek, čakajúci viac ako štvrť hodinu na meškajúci vlak, by privítal možnosť sadnúť si. Na druhej strane však skonštatoval, že odstránením lavičiek je v čakárni o niečo väčší poriadok.
"Pre cestujúcich, ktorí si sem chcú zložiť batožiny a posadiť sa, je to zlé. Odstránenie lavičiek bolo chybou," povedala Jaroslava Mudranincová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies