Znovuzvolený primátor Choma si dal zvýšiť plat na 3-tisíc eur

NETKY.SK • 8 December 2014, 18:39 • 2 min
Znovuzvolený primátor Choma si dal zvýšiť plat na 3-tisíc eur

ŽILINA - Znovuzvolený primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) si dal na dnešnom ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve zvýšiť plat zo zákonom určeného minima 2 629 eur na 3 000 eur.

slovakia

left justify in out

Zdôvodnil to tým, že radnici pod jeho vedením sa už podarilo stabilizovať ekonomickú situáciu mesta. Počas celého predchádzajúceho štvorročného volebného obdobia Choma poberal minimálny plat v súlade s ozdravnými a úspornými opatreniami, ktoré nastolil pre zlú ekonomickú situáciu mesta. Žilina si niekoľko rokov držala primát najzadlženejšieho mesta Slovenska, pričom najväčšieho bremena, 17 a pol miliónovej štátnej pôžičky na kórejskú dedinu v Krasňanoch, sa zbavila len pár týždňov pred voľbami, keď vláda SR absolvovala výjazdové rokovanie práve v Žiline. Proti navrhovanému zvýšeniu platu primátora boli poslanci z pravicovej koalície Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS. „Sme presvedčení, že pokiaľ primátor ukáže, že mesto bude riadiť lepšie, ako to bolo dodnes, nemáme absolútne žiadny problém zahlasovať za zvýšenie platu. Avšak to si vyžaduje nejaký čas a konkrétne kroky, ktoré pomôžu Žiline,“ povedal jeden z pravicových poslancov Martin Kapitulík. Za zvýšenie platu primátora bolo 20 poslancov, siedmi boli proti a štyria sa zdržali. Tritisíc eur znamená zvýšenie zákonom stanoveného minimálneho platu o 14 percent, pričom mestské zastupiteľstvo môže zvýšiť plat primátora až o 70 percent.

 

Na ustanovujúcom zastupiteľstve sa zúčastnilo všetkých 31 zvolených poslancov. Napriek jasnému víťazstvu nominanta Smeru-SD Igora Chomu v primátorských voľbách vládna strana v žilinskom mestskom zastupiteľstve výrazne oslabila. Z doterajších 14 poslaneckých kresiel, ktoré pred štyrmi rokmi vyťažila zo štvorkoalície Smer-SD - SZ - ĽS-HZDS - HZD, jej v koalícii so Stranou zelených po novembrových voľbách zostalo šesť mandátov. V 31-člennom mestskom zastupiteľstve majú prevahu sedemnásti nezávislí poslanci, koalíciu Smer-SD - Strana zelených reprezentuje šesť poslancov, rovnako šesť mandátov má aj pravicová šesťkoalícia SIEŤ - SDKÚ-DS - NOVA - Sloboda a Solidarita - MOST-HÍD - Občianska konzervatívna strana a po jednom poslancovi majú v mestskom parlamente KDH a SNS. 

 

Nominant Smeru Igor Choma vyhral o 3 340 hlasov pred pravicovým kandidátom Martinom Barčíkom. Choma (Smer-SD) dostal 10 131 hlasov, bývalého hovorcu žilinskej radnice Martina Barčíka (Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS) volilo 6 791 Žilinčanov a za niekdajšieho žilinského primátora Jána Slotu (nezávislý) hlasovalo 6 378 voličov. Volebná účasť v Žiline dosiahla 41,24 percenta, k volebným urnám prišlo 15. novembra 29 395 zo 71 277 oprávnených voličov. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies