Znovuzrodený Hatem Ben Arfa vedie Nice do Ligy majstrov

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 18:55 • 2 min
Znovuzrodený Hatem Ben Arfa vedie Nice do Ligy majstrov

BRATISLAVA - Francúzsky ofenzívny futbalista Hatem Ben Arfa (29) prirovnal svoju predchádzajúcu sezónu k nočnej more. Najprv ho vypoklonkovali z Newcastlu a následné hosťovanie v tíme Hull City sa skončilo rovnako neúspechom.

slovakia

left justify in out

Šesť mesiacov nemohol nastúpiť do súťažného zápasu, ale v sezóne 2015/2016 sa vrátil v životnej forme a v drese OGC Nice predvádzal najlepší futbal svojej kariéry. V aktuálnom ročníku Ligue 1 nastrieľal šestnásť gólov (na štyri ďalšie prihral), v nedeľňajšom dueli proti Rennes zaznamenal dokonca svoj prvý hetrik. Navyše, svojimi výbornými výkonmi ťahá mladé mužstvo Nice do Ligy majstrov. Odmenou za odvedenú prácu by mohla byť účasť na blížiacich sa majstrovstvách Európy práve vo Francúzsku.

"Bolo to ozaj veľmi náročné obdobie. Najhoršie v mojej kariére. Akoby sa pre mňa vtedy v Newcastli začalo peklo," povedal v novembri minulého roku pre France Football Hatem Ben Arfa. Narážal na začiatok ligovej sezóny 2014/2015, keď ho vtedajší tréner Newcastlu United Alan Pardew bez udania dôvodu preradil do rezervného mužstva, v ktorom strávil celý august po boku tínedžerov. V septembri ho klub poslal na ročné hosťovanie do mužstva Hull City, lenže to sa nečakane skončilo už v decembri. Ako neskôr povedal Steve Bruce, tréner Hull City, francúzsky futbalista bez vedomia klubu opustil Anglicko. Hatem Ben Arfa sa 4. januára 2015 dohodol s Newcastlom na rozviazaní zmluvy, stal sa voľným hráčom.

Okamžite zareagoval klub OGC Nice, ktorý Ben Arfovi ponúkol osemnásťmesačný kontrakt. "Sú tu ľudia, ktorí mi dôverujú a ktorí ma nesúdia podľa toho, čo si prečítajú v dennej tlači. Rozprával som sa s trénerom Claudom Puelom a zapáčila sa mi jeho nezaťaženosť a prístup k futbalu. Za desať minút som bol rozhodnutý," citovala slová francúzskeho útočníka webová stránka klubu.

 

Lenže Hatem Ben Arfa už v spomenutej sezóne nastúpil za dva kluby a podľa pravidiel Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ho teda nemohli dopísať na súpisku pre jarnú časť Ligue 1. "Mal som pocit, že som zatvorený v tmavej miestnosti bez dverí alebo v nekonečnom tuneli," glosoval. Zaťal však zuby, začal tvrdo trénovať a výsledky tohto úsilia ohromili všetkých fanúšikov.

Hatem Ben Arfa sa totiž v sezóne 2015/2016 prezentuje doslova ako znovuzrodený. V nedeľu pri hetriku proti Rennes bol nádherný najmä jeho tretí gól, keď loptu prebral na vlastnej polovici a po sóle sa na hranici vymedzeného územia rozhodol vypáliť ľavačkou. Gólman Benoit Costil bol pri strele, ktorá sa do bránky odrazila od žrde, úplne bezmocný. Podľa portálu WhoScored.com, ktorý sa venuje futbalovej štatistike, je Ben Arfov aktuálny rating 7,52. Touto hodnotou sa radí medzi absolútnu špičku v najvyššej francúzskej súťaži.

Z pohľadu gólovej efektivity je pre mužstvo OGC Nice veľký rozdiel v tom, na akej pozícii momentálne Ben Arfa hrá. V štrnástich zápasoch, v ktorých nastúpil na hrote útoku, strelil tri góly. Ak však nastúpil "pod útočníkmi" v pozícii tzv. trequartistu, tak nastrieľal trinásť gólov. V tejto úlohe mu to zjavne svedčí najviac. Claude Puel, kouč Nice, svojich hráčov najčastejšie zoskupuje do rozostavenia 4-1-2-1-2, kde Ben Arfovi kryje chrbát húževnatý 168 cm vysoký defenzívny stredopoliar Nampalys Mendy. Hatem Ben Arfa má vďaka svojmu "bodyguardovi" priestor na dribling, v ktorom vyniká. V aktuálnej sezóne uspel v 115 driblingoch. V Európe je tomto smere lepší už len Neymar, ktorý ich má svojom konte 117.

Individuálne výkony francúzskeho futbalistu veľmi prospeli aj mladému mužstvu Nice, ktoré sa nachádza v tabuľke Ligue 1 na štvrtom mieste s 53 bodmi a všemožne sa usiluje o miestenku do Ligy majstrov. Z osemnástich hráčov Nice, ktorí majú najvyššiu minutáž a sú členmi rotácie, až jedenásti patria do vekovej kategórie 25 rokov a menej. Pozornosť vzbudili výborné výkony krajného obrancu Ricarda Pereiru, ktorý je v klube na hosťovaní z Porta. V piatok vycestuje tím Nice na zápas do Lyonu, ten je na druhom mieste s 55 bodmi. Keďže oba kluby by si radi zahrali v najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži, bude výsledok duelu nesmierne dôležitý.

Vynikajúce výkony v drese OGC Nice prirodzene vedú k úvahám, či by mal byť Hatem Ben Arfa súčasťou národného tímu na blížiacich sa ME (10. júna - 10. júla). "Súpisku zverejnia 12. mája, dovtedy hodlám vydať zo seba na trávniku úplne všetko. Pokým je nádej, tak budem veriť. Poznáte ma, som súťaživý typ. Pokúsim sa dosiahnuť moje ciele," povedal Hatem Ben Arfa po zápase proti Stade Rennais v rozhovore pre L'Equipe. Pierre Ménes vo svojom blogu na webe Canal+ napísal, že "pozerať sa na Ben Arfu v akcii je dar". Podľa odborníkov by práve hráči v top forme ako Ben Arfa, Dimitri Payet či N'Golo Kanté mohli Francúzom na získať na kontinentálnom šampionáte zlato.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies