Znižovanie ťažby v OPEC podporilo ceny ropy

NETKY.SK • 24 Január 2017, 19:26 • 2 min
Znižovanie ťažby v OPEC podporilo ceny ropy

LONDÝN - Ceny ropy zaznamenali rast, k čomu prispeli informácie od štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že svetoví producenti obmedzujú ťažbu podľa dohody, ktorú uzatvorili koncom minulého roka. Výraznejší rast cien však brzdia náznaky ďalšieho rastu ťažby v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Trhy podporila najmä víkendová informácia predstaviteľov OPEC, že producenti plnia podmienky dohody o obmedzení ťažby takmer na 100 %.

 

Ministri energetiky z producentských krajín cez víkend počas svojho zasadnutia vo Viedni uviedli, že z dohodnutej redukcie v rozsahu takmer 1,8 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov) bolo z trhu stiahnutých 1,5 milióna barelov denne. Navyše, očakáva sa, že vo februári už bude dohoda naplnená na 100 %.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci vzrástla do 18.29 h SEČ o 43 centov na 55,66 USD (51,79 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v rovnakom mesiaci sa zvýšila o 69 centov na 53,44 USD/barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies