Zníženie financovania výskumu HIV môže ohroziť boj s týmto vírusom

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 07:19 • 2 min
Zníženie financovania výskumu HIV môže ohroziť boj s týmto vírusom

PARÍŽ - Prípadné zníženie finančných príspevkov USA na výskum HIV môže ohroziť boj s týmto vírusom.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Medzinárodnej spoločnosti AIDS (IAS) Linda-Gail Bekkerová to povedala v nedeľu pri príležitosti otvorenia medzinárodnej konferencie IAS v Paríži za účasti vyše 6000 odborníkov z oblasti zdravotníctva.

 

IAS zverejnila tiež v nedeľu vyhlásenie, podľa ktorého výskum tohto vírusu ohrozuje krátenie zdrojov. Spoločnosť zároveň vyzvala na ďalšie investície do tejto oblasti. Na výskum vírusu HIV prispievajú podľa IAS najväčším podielom práve Spojené štáty.

 

Poraziť vírus HIV spôsobujúci ochorenie AIDS sa podľa varovania odborníkov bez riadneho výskumu nikdy nepodarí. Uvádza sa to v takzvanom parížskom vyhlásení. "Bez pevného záväzku voči výskumu nikdy nedosiahneme stanovené náročné celosvetové ciele, poskytovať celoživotnú liečbu pre 37 miliónov ľudí žijúcich s vírusom HIV a obmedziť šírenie epidémie."

 

Spoločný program OSN pre HIV/AIDS (UNAIDS) pred konferenciou potvrdil pozitívny vývoj v boji s HIV. Liek pomáhajúci zvládať vírus sa už používa pri liečbe viac než polovice z celkovo 36,7 milióna osôb globálne nakazených HIV.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona