Zníženie DPH na potraviny je správne, tvrdí SKOK

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 18:03 • 2 min
Zníženie DPH na potraviny je správne, tvrdí SKOK

BRATISLAVA - Prípadné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny je podľa Slovenskej občianskej koalície SKOK! správnym riešením, avšak malo by sa uplatniť nielen na základné potraviny, ale na všetky okrem alkoholu a cigariet.

slovakia

left justify in out

SKOK tak reagoval na ďalší sociálny balíček strany Smer-SD, ktorý má byť prijatý na straníckom sneme v sobotu. Vo vládnucej strane sa podľa informácií agentúry SITA uvažuje, že by sa mohla znížiť DPH na základné potraviny. Podmienkou však je, aby sa obchodné reťazce zaviazali v memorande, že zníženie DPH premietnu aj do konečných cien pre zákazníkov.

 

"Slovensko má dnes najvyššiu sadzbu DPH na potraviny z okolitých krajín Európskej únie. Mzdy sú u nás nízke a ich podiel na HDP je druhý najnižší v Eurozóne. Výdavky štátu napriek tomu rastú rýchlejšie než spotreba domácností," uviedol predseda strany SKOK! Juraj Miškov. Jeho kolega, výkonný riaditeľ rady SKOK! Jozef Kollár dopĺňa, že budú pozorne sledovať spôsob, ako chce vláda znižovať DPH a z čoho plánuje vykryť výpadok príjmov v štátnom rozpočte. Ako tvrdí, sú dokonca pripravení ponúknuť kabinetu vlastné riešenia. 

 

Občianska koalícia pripomína, že už začiatkom apríla prišla s návrhom ekonomicko-sociálneho programu, ktorého súčasťou bolo nielen zníženie DPH na potraviny, ale aj na energie pre domácnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona