Zníženie cien plynu ovplyvní vývoj inflácie na Slovensku

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 10:12 • 2 min
Zníženie cien plynu ovplyvní vývoj inflácie na Slovensku

BRATISLAVA - Pokles cien plynu na Slovensku od 1. septembra tohto roka ovplyvní vývoj inflácie na Slovensku. Presvedčení sú o tom analytici.

slovakia

left justify in out

"Zníženie cien plynu opäť potlačí vývoj cien nižšie viac ako o 0,1 percentuálneho bodu (p. b.). Predpokladáme, že z tohto dôvodu sa index spotrebiteľských cien opäť krátkodobo dostane do mierneho mínusu," konštatoval analytik Tatra banky Boris Fojtík s tým, že podobný efekt to bude mať aj z pohľadu celoročnej inflácie v tomto roku, ktorá sa vďaka uvedenému kroku tiež môže dostať do mierneho mínusu.

 

Inflácia na Slovensku je v súčasnosti stále mierne negatívna. Podľa analytikov pre lacnejší plyn by sa mohla inflácia ešte viac spomaliť. "Inflácia je v súčasnosti vzdialená od cieľa Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je medziročná inflácia blízko, ale tesne pod 2 %. Náš pôvodný odhad medziročnej septembrovej inflácie bol blízko 0 %, po poklese cien plynu môže klesnúť o 0,2 percentuálneho bodu," predpokladá analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

 

Lacnejší plyn by mohol ovplyvniť aj priemernú infláciu v budúcom roku. "Efekt na priemernú infláciu bude mať tento krok aj v nasledujúcom roku, keď sa priemer zníži z 1,35 % na 1,20 % medziročne," očakáva Fojtík.

 

Spomalenie rastu cien predpokladá aj analytička Poštovej banky Jana Glasová. "Výsledný vplyv na celkovú infláciu by však nemal byť príliš výrazný, nakoľko ide iba o zmenu cien plynu a ceny ostatných energií zostávajú nezmenené," doplnila Glasová.

 

V prvom polroku tohto roka sa spomalil rast cien najmä vďaka lacnej rope, podľa Glasovej za tým možno hľadať aj vlaky zadarmo. "Tieto efekty budú ale pretrvávať aj v druhom tohtoročnom polroku a naďalej budú brzdiť cenový rast u nás. Na druhej strane však očakávame, že v priebehu druhého polroka by klesajúca nezamestnanosť, rastúce mzdy a voľná menová politika ECB mohli priniesť mierne inflačné tlaky," doplnila Glasová. Výrazné zvyšovanie cien na Slovensku by ale nastať nemalo. "Priemerná miera inflácie za celý tento rok by mala byť nulová, vyjadrujúca stagnáciu cien," dodala Glasová.

 

Odborníci sa ale jednoznačne zhodujú v tom, že lacnejší plyn je dobrou správou pre slovenské domácnosti, ktoré takto ušetria. "Spotrebiteľom klesnú náklady na jeho spotrebu," poznamenala Muchová.

 

Za pravdu jej dáva aj Glasová. "Zníženie cien plynu pre domácnosti sa s určitosťou prejaví aj na cenách bývania a energií," tvrdí Glasová. Podľa Fojtíka sa nižšie ceny plynu môžu podpísať aj pod zvýšenie domácej spotreby. Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík v stredu (29.7.) na brífingu v Bratislave oznámil, že ceny za dodávku plynu pre domácnosti na Slovensku sa od 1. septembra 2015 znížia oproti v súčasnosti platným cenám o 3,91 %. Priemerná cena za dodávku plynu malým podnikom tiež klesne, a to o 3,7 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona