Zníženie vojenského rozpočtu v USA povedie v Boeingu k prepúšťaniu

NETKY.SK • 6 Január 2012, 10:09 • 2 min
Zníženie vojenského rozpočtu v USA povedie v Boeingu k prepúšťaniu

Zníženie vojenského rozpočtu v USA povedie v Boeingu k prepúšťaniu

slovakia

left justify in out

img

Boeing zruší svoj závod vo Wichite (štát Kansas), čo zasiahne všetkých jeho vyše 2160 zamestnancov. V stredu (4. 1.) o tom informovalo vedenie leteckého a zbrojárskeho koncernu. Je to jeden z dôsledkov obmedzenia výdavkov americkej vlády na armádu.

Vo Wichite sa pracuje na programe bombardérov B-52 a montujú sa v nej aj tankovacie lietadlá určené na vývoz.

Boeing odôvodnil zatvorenie závodu tým, že sa v uplynulých rokoch v Spojených štátoch skončili viaceré zbrojárske programy, ale náhradu za ne nedostal. Manažér Mark Bass informoval, že koncern musí znižovať výrobné náklady, aby si udržal konkurencieschopnosť.

Začaté programy sa z Wichity preložia do iných závodov Boeingu a s nimi sa na nové pôsobiská presťahuje aj časť pracovníkov, ktorí sú do nich zapojení.

Vo Wichite sa začne prepúšťať v 3. štvrťroku tohto roku a do konca nasledujúceho roku závod zanikne.

Situácia v Boeingu by bola ešte dramatickejšia, keby nebol býval po naťahovačkách vyhral tender na dodávku tankovacích lietadiel pre americké letectvo. Pentagónu argumentoval, že má vyhrať tender, lebo veľkou objednávka Air Force zabezpečí tisíckam Američanov prácu. Ak by však vyhral Airbus, miesta by unikli do zahraničia.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies