Zníženie dane zvýšilo spotrebu nafty, pripravilo však rozpočet o 73 mil. eur

NETKY.SK • 22 Február 2011, 12:50 • 2 min
Zníženie dane zvýšilo spotrebu nafty, pripravilo však rozpočet o 73 mil. eur

Zníženie dane zvýšilo spotrebu nafty, pripravilo však rozpočet o 73 mil. eur

slovakia

left justify in out

img

Spotreba nafty na Slovensku v dôsledku zníženia dane na túto komoditu vzrástla vlani o 14,5 %, čo nestačilo na kompenzáciu výpadku daňových príjmov vyplývajúcich z tohto kroku. Príjem štátneho rozpočtu tak bol nižší o 73 miliónov eur oproti scenáru so zachovaním pôvodnej sadzby dane, konštatuje vo svojom aktuálnom komentári Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.
      "Nepotvrdili sa tak názory, že zníženie sadzby dane zvýši spotrebu do takej miery, že príjmy štátneho rozpočtu budú rovnaké, dokonca vyššie. Nárast spotreby kompenzoval len 50 % výpadku príjmov z titulu zníženia sadzby dane," vyčísľujú analytici rezortu financií. Bez zvýšenia spotreby by výpadok daní predstavoval až 135,6 milióna eur.
      Od februára minulého roka došlo na Slovensku k zníženiu sadzby spotrebnej dane na naftu z dovtedajších 481,31 eura na 368 eur na 1000 litrov, teda o 23,5 %. Cieľom tohto opatrenia bola snaha obmedziť tankovanie v okolitých štátoch, ktorému nahrávalo oslabovanie ich mien voči euru, ako aj kompenzácia nákladov autodopravcov zo zavedenia elektronického mýta za využívanie diaľnic a ciest I. triedy.
      Celkový nárast spotreby nafty v SR dosiahol vlani 25,6 %, čo však podľa IFP nie je možné pripísať len zníženiu dane. Na spotrebu totiž vplývalo viacero ďalších faktorov, medzi ktoré patril rast daňového zaťaženia nafty v okolitých krajinách, oživenie slovenskej ekonomiky či posilnenie mien v regióne.
      "Odhadujeme, že samotný vplyv zníženia sadzby dane zvýšil spotrebu nafty o 14,5 %. Pre dosiahnutie neutrálneho vplyvu na výnos dane by muselo dôjsť k nárastu spotreby až o 31 % nad rámec ostatných vplyvov," vysvetľujú analytici ministerstva financií. Samotné oživenie ekonomiky a z toho vyplývajúci rast tržieb zvýšil podľa nich spotrebu nafty o ďalších 9,7 %, silnejšie kurzy mien okolitých krajín prispeli k rastu hodnotou 1,4 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies