Zneužívanie menšín na expanzívne ciele ohrozuje bezpečnosť

NETKY.SK • 1 December 2010, 12:22 • 2 min
Zneužívanie menšín na expanzívne ciele ohrozuje bezpečnosť

Zneužívanie menšín na expanzívne ciele ohrozuje bezpečnosť

slovakia

left justify in out

Na silnejúce "nacionalistické trendy v zahraničnopolitických postojoch rastúceho počtu vlád" poukázal dnes na summite Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v kazašskej Astane slovenský prezident Ivan Gašparovič. Za Slovensko pritom vyjadril súhlas s názorom vysokého komisára pre národnostné menšiny Knuta Vollebaeka, že zneužívanie menšín na expanzívne ciele ohrozuje stabilitu a bezpečnosť.
      "Máme záujem na tom, aby sa OBSE zaoberala hlavne tým, čo dnes reálne ovplyvňuje našu bezpečnosť, a neplytvala zdroje a energiu na virtuálne spolitizované problémy," uviedol vo vystúpení Gašparovič.
      OBSE by podľa neho mala hrať výraznejšiu úlohu v oblasti energetickej bezpečnosti, ktorá sa priamo dotýka bezpečnosti národnej. "Je to v životnom záujme všetkých nás, bez ohľadu na to, či ide o krajinu dodávateľskú, tranzitnú, alebo cieľovú," dodal.
      Gašparovič vyzval na dohodu o ďalšom strategickom smerovaní OBSE, pričom situácia si podľa neho vyžaduje "odvážne" rozhodnutia.
      "Niet pochýb, že OBSE ešte nesplnila svoju historickú úlohu. Potvrdzuje to problematický vývoj vo viacerých agendách OBSE vrátane neochoty prelomiť patovú situáciu v riešení tzv. zmrazených konfliktov, ako i neutešený stav nášho dialógu, poznačeného rastúcou nedôverou medzi nami samými," povedal.
      Organizácia by tak mala nanovo zadefinovať svoje postavenie a úlohu v meniacom sa prostredí. Prezident však zároveň dodal, že "OBSE nikdy nebola a ani nemôže byť organizáciou kolektívnej bezpečnosti v širšom zmysle so zakotvením bezpečnostných garancií v právne záväznej zmluve".
      Prejav slovenského prezidenta poskytol TASR jeho hovorca Marek Trubač.
      Dvojdňový summit OBSE, ktorý sa dnes začal v kazašskej Astane, sa zaoberá viacerými otázkami - od Afganistanu k terorizmu až po obchod s drogami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies