Zneškodnenie nevybuchnutých bômb, ktoré na Irak pozhadzovali USA a spojenci, môže trvať desiatky rokov

NETKY.SK • 18 August 2017, 15:21 • 2 min
Zneškodnenie nevybuchnutých bômb, ktoré na Irak pozhadzovali USA a spojenci, môže trvať desiatky rokov

BAGDAD - Americkí vojaci budú pomáhať pri lokalizovaní nevybuchnutých bômb, ktoré v Iraku zhodila koalícia pod vedením USA.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v piatok najvyšší veliteľ amerických síl v Iraku generál Stephen Townsend. Ako povedal novinárom v Bagdade, americká armáda nájde spôsob, ako pomôcť.

Nevybuchnuté bomby zhodené koalíciou sú však len malou časťou problému, ktorému čelí Mosul a ďalšie iracké mestá oslobodené od Islamského štátu. Militanti tam totiž pri ústupe poukrývali nálože, ktoré pri najmenšom pohybe vybuchnú. Môžu byť pritom všade - v detských hračkách, vysávačoch či dvierkach rúry na pečenie.

Na vyhľadávane a zneškodňovanie výbušnín si iracká vláda najala súkromnú spoločnosť Janus Global Operations. Podľa niektorých odhadov však môže trvať aj 25 rokov, kým západný Mosul vyčistia od bômb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies