Znepriatelené strany začali rokovať o prímerí

NETKY.SK • 3 Január 2014, 18:58 • 2 min
Znepriatelené strany začali rokovať o prímerí

ADDIS ABEBA - Predpokladá sa, že konflikt si už vyžiadal niekoľko tisíc obetí na životoch a okolo 200-tisíc obyvateľov donútil opustiť svoje domovy.

slovakia

left justify in out

Znepriatelené juhosudánske frakcie, medzi ktorými pred necelými troma týždňami vypukli boje, začali v piatok rokovať o prímerí. Prvé stretnutie za účasti vládnych a povstaleckých vyjednávačov sa uskutočnilo v jednom z luxusných hotelov v etiópskej Addis Abebe, situácia v samotnom Južnom Sudáne sa však medzitým naďalej zhoršuje a najmladšia krajina sveta tak smeruje k totálnej občianskej vojne. Predpokladá sa, že konflikt si už vyžiadal niekoľko tisíc obetí na životoch a okolo 200-tisíc obyvateľov donútil opustiť svoje domovy. Predstavitelia OSN ešte koncom decembra konštatovali rozšírenie bojov do polovice z 10 juhosudánskych štátov a v rovnakom čase začali z krajiny prichádzať prvé správy o vojnových zločinoch. Vyjednávači v Etiópii sa počas prvého dňa stretli s regionálnymi vyslancami a prvé priame rokovanie pod záštitou východoafrického Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD) sa očakáva najskôr v sobotu.

Prudké boje hlásia najmä z okolia mesta Bor ležiaceho približne 200 kilometrov severne od Juby, ktoré je striedavo pod kontrolou vlády a povstalcov. Hovorca juhosudánskej armády Philip Aguer v piatok vyjadril presvedčenie, že vojakom sa podarí protivníkov poraziť "v priebehu 24 hodín". Veľvyslanectvo USA v Jube medzitým nariadilo ďalšiu evakuáciu svojich pracovníkov a vyzvalo všetkých svojich občanov na území Južného Sudánu, aby vzhľadom na "zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu" odcestovali pre tento účel objednaným lietadlom.

Juhosudánsky prezident Salva Kiir z rozpútania násilia obviňuje odvolaného viceprezidenta Rieka Machara, ktorý je známy ako jeho úhlavný protivník. Machar však popiera, že by sa pokúsil o vojenský prevrat, ako tvrdí prezident, ktorý podľa neho potreboval zámienku pre politické čistky. Konflikt v takmer 11-miliónovej krajine má okrem politického aj etnický rozmer, keďže proti sebe stoja zástupcovia dvoch národnostných skupín - Dinkov a Nuerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies