Znepokojenie v súvislosti s pomermi na hraniciach s Macedónskom rastie

NETKY.SK • 27 November 2015, 18:24 • 2 min
Znepokojenie v súvislosti s pomermi na hraniciach s Macedónskom rastie

ATÉNY/IDOMENI - Grécko dnes vyjadrilo námietky voči "svojvoľnému výberu" migrantov na macedónskej strane hraníc medzi oboma krajinami. Tento postup je podľa gréckeho ministra zodpovedného za civilnú ochranu Nikosa Toskasa v rozpore s princípmi Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Macedónske úrady umožňujú pokračovať v ceste, podobne ako úrady v Srbsku, Chorvátsku či Slovinsku, iba utečencom z Afganistanu, Iraku a Sýrie. Na grécko-macedónskom hraničnom priechode Idomeni sa tak od 19. novembra nahromadili už stovky migrantov z iných krajín, dúfajúcich, že budú môcť pokračovať v ceste do západnej Európy.

 

Stovky migrantov z Maroka, Alžírska a Pakistanu sa iba vo štvrtok pokúsili preniknúť z Grécka do Macedónska, pričom strhli časť oplotenia s ostnatým drôtom, ktoré oddeľuje obe krajiny.

 

Hranice sa pokúsilo prekročiť 1500 migrantov, ktorí požadovali, aby im bolo umožnené pokračovať v zamýšľanej ceste do západnej Európy. Niektorí hádzali kamene na policajtov, zatiaľ čo ďalší padali na kolená a kričali: "Chceme ísť do Nemecka".

 

Aj Toskasove slová sú odrazom faktu, že v Grécku sa zvyšuje nespokojnosť s vývojom, ktorý viedol k nahromadeniu migrantov na grécko-macedónskych hraniciach.

 

Po sprísnení kontrol na hraniciach balkánskych krajín uviazli v Macedónsku, Srbsku, Chorvátsku a Grécku desaťtisíce migrantov. OSN v tejto súvislosti odsúdila zavádzanie cestovných obmedzení na základe národnosti.

 

Humanitárne organizácie netaja obavy z humanitárnej katastrofy, ak čakajúcim nebude umožnené pokračovať v ceste. Platí to napriek tomu, že vzhľadom na výrazné zhoršenie počasia v oblasti Egejského mora v ostatných dňoch citeľne ustal exodus ľudí unikajúcich z Turecka cez grécke ostrovy vo východnej časti Egejského mora a pevninské Grécko cez krajiny bývalej Juhoslávie ďalej do západnej Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies