Znepokojenie a obavy o osud Stredoeurópskej univerzity v Maďarsku vyjadrila kanadská veľvyslankyňa

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 07:14 • 2 min
Znepokojenie a obavy o osud Stredoeurópskej univerzity v Maďarsku vyjadrila kanadská veľvyslankyňa

BUDAPEŠŤ - Obavy o osud Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku vyjadrila dnes v Budapešti vo vyhlásení veľvyslankyňa Kanady Isabelle Poupartová, informoval spravodajský server 24.hu.

slovakia

left justify in out

V dokumente, na ktorý upozornila samotná CEU, sa uvádza, že Kanada sleduje s obavami úpravy vysokoškolského zákona. "Tie môžu ohroziť v Maďarsku slobodu vzdelávania i fungovanie CEU," píše veľvyslankyňa, ktorá pripomenula, že veľvyslanectvo pozorne sledovalo silné a vytrvalé reakcie v Maďarsku i v zahraničí s cieľom podporiť slobodu vzdelávania a zachovania CEU.

 

"Kanada ako dlhodobý priateľ a spojenec Maďarska podporuje vytvorenie konštruktívneho dialógu, ktorý by viedol k rýchlemu a účinnému vyriešeniu tejto záležitosti," dodala kanadská diplomatka. CEU je podľa jej slov medzinárodne uznávanou univerzitou. Jej spoločenstvo tvorí 130 krajín sveta, členom je aj množstvo kanadských študentov i pedagógov.

 

"Kanada rozhodne podporuje nenahraditeľnú úlohu univerzít, občianskych organizácií a slobodnej tlače, ktorú zohrávajú v otvorených, prosperujúcich, inkluzívnych a demokratických spoločnostiach," uzatvára Poupartová. Novela vysokoškolského zákona prijatá 4. apríla nariaďuje, že zahraničná univerzita môže pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej podľa nových pravidiel bude pre fungovanie univerzity potrebné uzatvoriť medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

 

Podľa kritikov je pôvodným cieľom vlády premiéra Viktora Orbána znemožniť touto právnou úpravou fungovanie CEU, ktorú financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti uvedeným zmenám zorganizovali v Budapešti viacero demonštrácií. Na najväčšiu z nich prišlo 9. apríla 80.000 ľudí. Európska komisia (EK) poslala maďarskej vláde formálny list obsahujúci právnu analýzu. Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies