Znečisťovanie ovzdušia stálo úniu do 189 miliárd eur

NETKY.SK • 25 November 2014, 14:13 • 2 min
Znečisťovanie ovzdušia stálo úniu do 189 miliárd eur

BRUSEL - Znečisťovanie ovzdušia, najmä z uhoľných elektrární, stálo spoločnosť v roku 2012 do 189 miliárd eur, čo sa rovná hrubému domácemu produktu Fínska.

slovakia

left justify in out

Vo svojej v utorok zverejnenej správe to uviedla Európska environmentálna agentúra (EEA). Agentúra uskutočňuje výskum, ktorým sa riadia europoslanci pri návrhoch predkladaných Európskej komisii. Správa analyzovala dôsledky znečistenia z priemyslu na zdravotné výdavky, stratené pracovné dni, poškodenia budov, znížené poľnohospodárske výnosy a ďalšie náklady. Zistila, že v roku 2012 dosiahli najmenej 59 miliárd, pričom sa mohli vyšplhať až na 189 miliárd eur. Veľký rozdiel odzrkadľuje rôzne spôsoby kalkulácie nákladov. Pre porovnanie v roku 2008 to ešte bolo do 251 miliárd. Náklady sa znížili, keď európske zákony na ochranu prostredia a úpadok ekonomiky obmedzili emisie, experti však tvrdia, že bude výzvou udržať tento pokrok aj v časoch ekonomického rastu. Za najväčších znečisťovateľov správa označuje najmä uhoľné elektrárne v Nemecku a východnej Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies