Znečistené ovzdušie zabilo v roku 2012 sedem miliónov ľudí!

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 14:37 • 2 min
Znečistené ovzdušie zabilo v roku 2012 sedem miliónov ľudí!

LONDÝN - V dôsledku znečisteného ovzdušia zomrelo v roku 2012 na celom svete sedem miliónov ľudí. Odhaduje to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

slovakia

left justify in out

Jej zistenia poukazujú na spojitosť medzi srdcovými ochoreniami, dýchacími problémami a rakovinou. Jedno z ôsmich úmrtí na svete podľa WHO súvisí so znečisteným ovzduším, čo z neho robí "najväčšie environmentálne zdravotné riziko". Takmer šesť miliónov obetí pritom pochádza z juhovýchodnej Ázie a západného tichomorského regiónu. Podľa zistení WHO 3,3 milióna osôb zomrelo v dôsledku znečistenia vzduchu vo vnútorných priestoroch a 2,6 milióna v dôsledku znečistenia vzduchu vonku, a to najmä v chudobnejších a stredne rozvinutých krajinách týchto regiónov.

 

"Riziká znečistenia ovzdušia sú teraz omnoho väčšie, ako sa kedysi myslelo alebo chápalo, predovšetkým pre srdcové choroby a mŕtvice. Málo faktorov má dnes väčší vplyv na zdravie," uviedla Maria Neirová, riaditeľka sekcie verejného zdravia WHO. Dodala tiež, že zredukovanie znečistenia by mohlo zachrániť tisíce životov. Veľké znečistenie ovzdušia je často výsledkom zlých postupov v doprave, energetike, likvidácii odpadu, priemyslu a ďalších odvetviach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies