Znečistené ovzdušie nespôsobuje len respiračné problémy: Toto vás prekvapí!

NETKY.SK • 31 August 2018, 11:00 • 2 min
Znečistené ovzdušie nespôsobuje len respiračné problémy: Toto vás prekvapí!

Najnovší výskum preukázal hrozivý dopad znečisteného ovzdušia na človeka.

slovakia

left justify in out

Doba pokroku si berie svoju daň. Príroda je kvôli mnohým ľudským aktivitám, priemyslu a výrobe v čoraz dezolátnejšom stave. V niektorých častiach sveta, obzvlášť v Ázii, sa pravidelne prekračujú prípustné limity týkajúce sa škodlivých splodín v ovzduší. A aký je výsledok? Okrem dopadu na životné prostredie to zapríčiňuje aj pokles ľudskej inteligencie.

 

Vedci dospeli k tomuto záveru na základe výskumu, ktorému venovali štyri roky, pričom sa ho zúčastnilo 20-tisíc respondentov. Prebiehal v Číne za účasti tak čínskych, ako aj amerických odborníkov. Ukázalo sa, že pokiaľ je človek dlhodobo vystavený vysokým hodnotám oxidu uhličitého a oxidu siričitého vo vzduchu, pripraví ho to o jeden rok vzdelania. Zároveň tu platí priama úmera. Čím znečistenejšie ovzdušie je a čím dlhšie v ňom žijeme, tým je dopad na našu inteligenciu markantnejší. Vo všeobecnosti sa však najvýraznejšie prejavoval u mužov starších ako 64 rokov.

 

Autori štúdie zároveň uviedli, že toxický vzduch môže spôsobovať oxidačný stres, zápal nervového tkaniva či dokonca degeneráciu mozgu.

 

Znečistené ovzdušie pripraví ročne o život približne sedem miliónov ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies