Znečistené ovzdušie je hlavným environmentálnym zdravotným rizikom v Európe

NETKY.SK • 23 November 2016, 14:59 • 2 min
Znečistené ovzdušie je hlavným environmentálnym zdravotným rizikom v Európe

KODAŇ - Napriek zlepšenej kvalite ovzdušia v Európe treba posilniť snahy o riešenie jeho znečistenia pre vysokú cenu, ktorú za to platia ľudia i životné prostredie, upozornila dnes Európska environmentálna agentúra (EEA).

slovakia

left justify in out

Znečistenie ovzdušia je "tým najväčším environmentálnym zdravotným rizikom v Európe", zdôraznila EEA, ktorá sídli v Kodani. Odhaduje, že so znečisteným ovzduším súviselo v roku 2013 takmer 470.000 predčasných úmrtí v 41 európskych krajinách, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Znečistenie ovzdušia pevnými časticami, prízemným ozónom a oxidom dusičitým spôsobuje alebo zhoršuje dýchacie problémy, ale aj srdcovocievne a rakovinové ochorenia, a skracuje životy, pokračovala EEA. Prízemný ozón je tiež označovaný za vinníka nižších poľnohospodárskych výnosov.

 

Správa EEA pokrýva obdobie rokov 2000-2014 a využila údaje z monitorovania vo vyše 400 mestách. Napriek zlepšeniam bolo v roku 2014 asi 85 percent obyvateľov miest vystavených znečisteniu ovzdušia pevnými časticami na úrovni, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za škodlivú pre zdravie. Jej štandard je však prísnejší ako štandard EÚ.

 

"Redukcie emisií viedli k zlepšeniu kvality ovzdušia v Európe, ale nie dostatočnému na to, aby sme sa vyhli neprijateľným škodám na ľudskom zdraví a životnom prostredí," konštatoval vo vyhlásení výkonný riaditeľ EEA Hans Bruyninckx. Dodal, že je potrebné, aby verejné orgány a podniky, ale aj radoví občania a vedci, vyvíjali v tejto súvislosti vyššie úsilie.

 

Správa definuje znečistenie ovzdušia časticami ako zmes malých čiastočiek a kvapiek obsahujúcu niekoľko zložiek vrátane kyselín, kovov a pôdnych alebo prachových zŕn. Hlavným zdrojom je spaľovanie uhlia a biomasy v priemyselných či energetických zariadeniach a domácnostiach. Ďalšími zdrojmi znečistenia ovzdušia sú doprava, poľnohospodárstvo a spaľovanie odpadu.

 

Európsky parlament (EP) dnes podporil prísnejšie emisné limity pre látky znečisťujúce ovzdušie. Limity na emisie oxidov dusíka, síry a jemných tuhých častíc sa budú znižovať postupne do roku 2030. EP sa na nich ešte vlani dohodol s Radou EÚ, keď jej predsedalo Holandsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies