Známy šéfkuchár Jamie Oliver chce otvárať reštaurácie po celom svete

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 14:58 • 2 min
Známy šéfkuchár Jamie Oliver chce otvárať reštaurácie po celom svete

BRATISLAVA - Populárny britský šéfkuchár a majiteľ siete reštaurácií Jamie Oliver, ktorý svojimi televíznymi reláciami inšpiroval nielen Britov, ale milovníkov dobrého jedla na celom svete, aby sa chopili varešky, pripravuje expanziu do zahraničia. Oliver chce otvoriť 20 talianskych reštaurácií po celom svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadu expertov si 38-ročný Oliver vďaka kuchárskym knihám, televíznym kurzom varenia v sieti reštaurácií už "nahonobil" majetok vo výške 225 miliónov libier (262,91 milióna eur). A teraz plánuje rozšíriť sieť svojich talianskych reštaurácií a expandovať do zahraničia. Jednotlivé projekty sú v rôznom štádiu príprav, ale ešte v tomto roku by mali prvých hostí privítať Oliverove reštaurácie v austrálskej Canberre a tiež v ruských mestách Moskva a Petrohrad. Neskôr k nim pribudnú podniky v Rio de Janeiro, Hongkongu, Šanghaji, Pekingu, v zatiaľ nešpecifikovaných mestách v Malajzii, Indonézii a Thajsku.

Oliver otvoril svoju sieť podnikov pred piatimi rokmi a stretli sa s veľkým úspechom. Svedčí o tom aj fakt, že vlani ich zisk vzrástol medziročne o 7,5 % na 7,8 milióna GBP. Ďalšie 2 miliardy GBP zarobil Oliver minulý rok na kuchárskych knihách. Celkové príjmy spoločnosti Jamie Oliver Holdings sa v roku 2012 zvýšili o 13,3 % na 35,3 milióna GBP. Rozhodujúcou mierou k tomu prispel veľký dopyt, a to tak na britskom trhu, ako aj v zahraničí, po knihách receptov, ktorých príprava trvá 30 alebo 15 minút: "15 Minute Meals" a "30 Minute Meals".

Oliverova "láska" k talianskej kuchyni sa začala v jeho prvom zamestnaní, v londýnskej reštaurácii Antonia Carluccia. Ale až práca v londýnskom podniku River Cafe v roku 1997, vďaka ktorej sa v objavil v televíznom dokumente Vianoce v River Cafe, odštartovala hviezdnu kariéru mladého charizmatického kuchára. V septembri vydáva Oliver v poradí už svoju 15. kuchársku knihu "Save with Jamie" (Šetri s Jamiem), v ktorej sa zameria na lacnejšie jedlá a nákupy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies