Známy módny návrhár Yves Saint Laurent zomrel pred piatimi rokmi

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 14:31 • 2 min
Známy módny návrhár Yves Saint Laurent zomrel pred piatimi rokmi

PARÍŽ/BRATISLAVA - Francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent, ktorý začínal ako návrhár u slávneho Christiana Diora, sa preslávil svojou vášňou pre kostýmy a najmä ako autor nohavicových kostýmov a dámskych smokingov. V sobotu 1. júna si pripomenieme piate výročie od jeho úmrtia.

slovakia

left justify in out

Občianskym menom Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent sa narodil 1. augusta 1936 v alžírskom prímorskom meste Oran (arabsky Wahran). V roku 1953 prišiel ako 17-ročný do francúzskeho Paríža, kde študoval na škole módy Chambre Syndicale de la Haute Couture. Jeho návrhy zverejňoval prestížny časopis Vogue, ktorého riaditeľ Michel de Brunhoff predstavil mladého návrhára slávnemu krajanovi Christianovi Diorovi. Saint Laurent uňho pracoval až do jeho smrti v roku 1957.

Škandalózne kolekcie

Niektoré kolekcie už samostatne pôsobiaceho Saint Laurenta boli v 60. rokoch 20. storočia považované za škandalózne. Bol jedným z prvých návrhárov, ktorý začal používať priehľadné látky (Nude-Look). Dôsledné používanie čiernych látok a elastického materiálu jersey sa spočiatku nestretlo s pochopením, ale aj tento trend sa nakoniec presadil. V 60. a 70. rokoch minulého storočia pomohol spopularizovať tvídové obleky, úzke nohavice, čižmy do výšky stehien a ženský nohavicový kostým, ktorý sa stal klasikou. Kabátiky zbavil vypchávok a výstuh v páse, na hrudi a pleciach. Jeho múzami boli Loulou de La Falaisová, Betty Catrouxová a Catherine Deneuvová.

V roku 1971 predstavil kolekciu parfumov a dekoratívnej kozmetiky. Reklamná kampaň pre jeho pánsky parfum spôsobila obrovský škandál, pretože na fotografiách pózoval nahý Saint Laurent. Treba poznamenať, že decentne. Ďalší pánsky parfum o desaťročia neskôr spôsobil obdobný škandál. Na fotografiách v reklamnej kampani sa tentoraz objavilo nahé telo francúzskeho majstra Európy v džude Samuela de Cubbera a nie až natoľko decentne.
Saint Laurenta, ktorý pri prezentácii svojich modelov spolupracoval s elitnými topmodelkami, prijal v roku 1985 vtedajší francúzsky prezident Francois Mitterrand do Čestnej légie. V roku 1995 sa Saint Laurent stal jej dôstojníkom.

Módny návrhár zomrel vo veku 71 rokov

Módny návrhár zomrel 1. júna 2008 v Paríži vo veku 71 rokov na následky nádorového ochorenia mozgu. Nádor v mozgu mu objavili lekári náhodne pri vyšetreniach po jeho páde. Samotný Yves Saint Laurent nepoznal príčinu svojho zlého zdravotného stavu, pretože by to psychicky nezvládol. Na smútočnom pohrebnom obrade predniesol reč jeho dlhoročný životný a obchodný partner Pierre Bergé, s ktorým svetoznámy návrhár krátko pred úmrtím aj úradne spečatil svoj dlhoročný neoficiálny partnerský vzťah. Priatelia legendárneho módneho návrhára roztrúsili niekoľko dní po pohrebe jeho popol v botanickej záhrade v marockom Marrákeši, kde samotársky módny tvorca nachádzal inšpiráciu a útočisko pred slávou. V meste prežil značnú časť života. Viac ako 300 prác zosnulého módneho návrhára Yvesa Saint Laurenta, ale aj filmy a fotografie dokumentujúce desaťročia jeho pôsobenia v módnej branži tvorili expozíciu, ktorú v marci 2010 sprístupnili v parížskom Petit Palais vo Francúzsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona