Známy grécky bloger dostal päť rokov väzenia za nepovolený protest

NETKY.SK • 23 Február 2015, 12:07 • 2 min
Známy grécky bloger dostal päť rokov väzenia za nepovolený protest

KÁHIRA - Egyptský súd poslal dnes prominentného blogera a ikonu revolúcie z roku 2011 na päť rokov do väzenia za porušenie zákona obmedzujúceho demonštrácie. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Po prečítaní rozsudku, vyneseného v opakovanom procese, začali niektorí účastníci pojednávania z radov verejnosti hlasno protestovať. V sále sa ozývali výkriky ako "Preč s útlakom!" a "Preč s vojenskou vládou". Polícia napokon nariadila vyprázdnenie súdnej siene.

 

Bloger a aktivista Alá Abdal Fattáh (33) bol usvedčený z organizovania nepovoleného protestu a z útoku na policajtov. V prvom procese Fattáha pre rovnaké obvinenia odsúdili na 15 rokov väzenia. Súd však nariadil jeho prepustenie a opätovné prešetrenie prípadu.

 

Podľa blogerových stúpencov sa egyptské úrady za pomoci justície pokúšajú umlčať jedného zo svojich najrazantnejších kritikov.

 

Aktuálny rozsudok vyniesla porota na základe zákona egyptského zakazujúceho protesty bez súhlasu vlády. Táto legislatíva vstúpila do platnosti po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013, pričom opozícia a ľudskoprávni aktivisti ho označujú za represívny.

 

Abdal Fattáh na svojom internetovom blogu roky bojoval proti režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Od pádu Mubarakovho režimu sa terčom jeho kritiky stala každá nová egyptská vláda.

Egyptský súd dnes v inom procese odložil oficiálny začiatok opakovaného súdneho procesu s dvoma novinármi katarskej televíznej stanice al-Džazíra, ktorých egyptské úrady vyše roka zadržiavali pre obvinenia z napomáhania terorizmu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies