Známy francúzsky ekologický aktivista zmizol pri potápaní v Oceánii

NETKY.SK • 12 August 2015, 06:44 • 2 min
Známy francúzsky ekologický aktivista zmizol pri potápaní v Oceánii

BRUSEL - Generálny riaditeľ francúzskej národnej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Philippe Germa zmizol počas potápania vo Francúzskej Polynézii. K jeho zmiznutiu došlo v sobotu (8.8.), uviedli dnes viaceré francúzske a belgické médiá.

slovakia

left justify in out

WWF-Francúzsko dnes túto správu potvrdilo, pričom mimovládna ochranárska organizácia pripomenula, že Germa bol "zapáleným militantom za ochranu planéty" a vášnivým milovníkom oceánov. "Jeho telo zatiaľ nebolo nájdené aj napriek prebiehajúcemu pátraniu," priznal hovorca francúzskej pobočky WWF.

 

Germa bol generálnym riaditeľom WWF-Francúzsko od roku 2013, predtým, od roku 2008, pôsobil vo funkcii správcu tejto organizácie. Bol priamo zapojený do diskusií o energetickej transformácii vo Francúzsku, ktorá 22. júla vyústila do prijatia nového zákona zameraného na "zelený rast" a podporu nového modelu národnej energetiky, ako aj do diskusií o zmene zákona na ochranu biodiverzity.

 

Zmiznutý aktivista v minulosti patril do združenia "Priatelia Zeme" a zohral aktívnu úlohu v prezidentskej kampani Strany zelených v roku 1981 a v rámci kampaní proti budovaniu jadrových elektrární na území Francúzska.

 

Germa je považovaný za jedného z priekopníkov zelenej ekonomiky, čo je myšlienka, ktorú presadzoval ako riaditeľ ním založenej spoločnosti Natixis Environnement & Infrastructures, ktorá sa špecializovala na investičné fondy zamerané na projekty v oblasti energetiky a obnoviteľných zdrojov.

 

Správu o Germovom zmiznutí vo vodách oceánu si všimla aj francúzska a európska politická scéna. Emmanuelle Cossová, generálna tajomníčka strany Ekologická Európa - Zelení (EELV), ktorá je súčasťou celoeurópskej rodiny Zelených, vyjadrila svoj hlboký smútok a označila Germu za "veľkého bojovníka za ekológiu a ochranu planéty".

 

Prínos Germu pre spoločnosť ocenil aj francúzsky šéf diplomacie a bývalý premiér Laurent Fabius, ktorý známeho ekológa označil za "neúnavného bojovníka za záujmy planéty".

 

Germa bola v poslednom období naplno zapojený do príprav klimatickej konferencie OSN, ktorá sa uskutoční v decembri v Paríži a ktorej zámerom je dosiahnuť široký medzinárodný konsenzus pre účinný boj proti klimatickým zmenám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies