Známy detektívkar sa odmietol stretnúť s Putinom

NETKY.SK • 20 November 2013, 16:25 • 2 min
Známy detektívkar sa odmietol stretnúť s Putinom

MOSKVA - Populárny ruský autor detektívok Boris Akunin v stredu odmietol pozvanie stretnúť sa s prezidentom Vladimírom Putinom s odôvodnením, že nemôže byť v jeho prítomnosti, kým Rusko väzní politických odporcov.

slovakia

left justify in out

Vo svojom doteraz najsilnejšom stanovisku novelista podporujúci ruskú opozíciu povedal, že bude bojkotovať štvrtkové stretnutie Putina so spisovateľmi, na ktorom chce prezident diskutovať o vládnej podpore literatúry.

Rusko je obvinené z početných politicky motivovaných obvinení opozičných aktivistov, hoci tvrdí, že v krajine nie sú politickí väzni. "Kým sú v krajine politickí väzni, nemôžem byť v blízkosti jej vládcu, ani v tej istej budove," napísal Akunin na svojom blogu. "Znamenalo by to, že pokladám za možné počúvať pekné reči od osoby, ktorá drží vo väzení ľudí za ich politické presvedčenie." Akuninove vyjadrenia vyvolali promptnú nahnevanú odpoveď Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova, ktorý ho obvinil z "nihilizmu". "Máme viacero predstaviteľov literárnej komunity, ktorí sa už tradične pripravia o možnosť stretnúť sa s prezidentom a dať mu otázky, ktoré si nevedia sami zodpovedať," napísal Peskon na internete. Peskov zároveň odmietol, žeby Rusko malo politických 

Viac ako desať aktivistov sedí vo vyšetrovacej väzbe za účasť na protestných akciách proti tretiemu Putinovmu prezidentskému mandátu. Ďalší sú v domácom väzení alebo na úteku. V októbri jedného aktivistu odsúdili na pobyt na psychiatrii bez dátumu ukončenia pobytu. "Sú odsúdení za výtržníctvo a násilnosti voči polícii, to nemá nič dočinenia s politikou," uviedol Peskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona