Známy čínsky moderátor nazval Mao Ce-tunga sku***synom, stiahli ho z obrazovky

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 09:01 • 2 min
Známy čínsky moderátor nazval Mao Ce-tunga sku***synom, stiahli ho z obrazovky

PEKING - Jedného z najznámejších televíznych moderátorov v Číne stiahli z vysielania a začali preverovať v súvislosti s jeho hanlivým výrokom o zakladateľovi modernej Číny Mao Ce-tungovi. Výrok zaznel počas súkromnej večere a aféra vypukla po tom, ako sa videozáznam z nej objavil na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Ide o 56-sekundový záznam, v ktorom 56-ročný moderátor Pi Fu-ťien spieva revolučnú pieseň v štýle čínskej opery, pričom na adresu zakladateľa Číny použije neslušné slovo a vyhlási, že doviedol čínsky ľud k biede. "Nespomínajte toho starého sku**ysyna," zanadával si moderátor.

 

 

Televízna spoločnosť CCTV v reakcii na to moderátora stiahla z vysielania a incident preveruje. Svoje rozhodnutie zdôvodnila vyhlásením, že Piov výrok mal vážne negatívne dôsledky na spoločnosť, čo sa prejavilo aj na sociálnych sieťach, kde moderátora kritizovala väčšina diskutujúcich.

 

Pi Fu-ťien je obľúbeným moderátorom - od roku 2011 uvádza slávnostný koncert pri príležitosti lunárneho Nového roku, čo je najpopulárnejší program v Číne. Okrem toho moderuje aj čínsku súťaž v hľadaní talentov.

 

Mao Ce-tung zomrel v roku 1976, no Čínu naďalej rozdeľuje. Jeho tvár je stále na bankovkách a jeho zabalzamované telo vystavené v Pekingu denne priláka stovky, ak nie tisíce ľudí. Vládnuca komunistická strana ale priznáva, že urobil chyby. Maovo vládnutie totiž sprevádzal okrem iného i chaos a teror počas tzv. kultúrnej revolúcie i hladomor v rokoch 1958-61, keď sa začínal tzv. Veľký skok vpred - ekonomický a sociálny plán, ktorý mal viesť k radikálnej akcelerácii ekonomického rastu Čínskej ľudovej republiky.

 

Čínske vedenie považuje televíziu CCTV za vplyvný a užitočný nástroj propagandy nielen v zahraničí, ale aj v rámci Číny, kde sa komunistická strana snaží udržať si kontrolu nad miestnymi médiami. Agentúra Reuters však uvádza, že CCTV čelí obvineniam z korupcie a svojím nemenným formátom a častým opakovaním programov sa márne snaží získať si mladších divákov - tí dávajú prednosť atraktívnejším televíznym kanálom z Hongkongu, Taiwanu, Južnej Kórey a USA, ktoré sledujú prostredníctvom internetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies