Známi sú ďalši desiati finalisti pesničkovej súťaže Eurovízia

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 07:37 • 2 min
Známi sú ďalši desiati finalisti pesničkovej súťaže Eurovízia

ŠTOKHOLM - Austrália je po vlaňajšom debute aj tento rok ako hosťujúca krajina zastúpená vo finále Eurovíznej pesničkovej súťaže.

slovakia

left justify in out

V druhom semifinále súťaže, ktoré sa konalo vo štvrtok večer v Štokholme, uspela totiž austrálska speváčka s kórejskými koreňmi Dami Im s piesňou Sound of Silence, informovala agentúra DPA.

 

Medzi desiatku postupujúcich krajín sa okrem Austrálie dostali aj Gruzínsko, Lotyšsko, Bulharsko, Srbsko, Poľsko, Izrael, Litva, Belgicko a Ukrajina.

 

Naposledy menovanú krajinu reprezentovala krymská Tatárka Jamala, ktorá v skladbe s názvom "1944" spieva o útlaku svojej menšiny počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

 

Zaujal aj bieloruský interpret Ivan, ktorý chcel vystúpiť nahý so živými vlkmi. Organizátori však rozhodli, že by to bolo porušením pravidiel, povedala moderátorka súťaže Petra Mede. Divákom tak musela stačiť krátka animovaná sekvencia pustená na začiatku jeho piesne Help You Fly, v ktorej Ivan čupí v Adamovom rúchu tvárou v tvár vlkovi.

Ivanovi však ani to nepomohlo a pre Bielorusko spolu s Írskom, Macedónskom, Slovinskom, Albánskom, Švajčiarskom, Dánskom a Nórskom bolo semifinále konečnou.

 

Z prvého, utorňajšieho semifinále postúpili ďalej interpreti z Arménska, Azerbajdžanu, Cypru, Českej republiky, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Malty, Rakúska a Ruska.

 

Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Taliansko a Španielsko postupujú do finále automaticky, keďže sú členom "veľkej päťky" prispievateľov Európskej vysielacej únie (EBU), ktorá súťaž organizuje. To isté sa týka aj hostiteľskej krajiny - Švédska.

 

Finálový večer súťaže, ktorá sa koná od roku 1956, sa uskutoční v sobotu 14. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies