Známeho občianskoprávneho aktivistu prepustili po 4 rokoch z väzenia

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 19:04 • 2 min
Známeho občianskoprávneho aktivistu prepustili po 4 rokoch z väzenia

PEKING - Čínskeho občianskoprávneho aktivistu Sü Č'-junga prepustili dnes z väzenia v Pekingu, kde si odpykával štvorročný trest za tzv. narúšanie verejného poriadku. Informoval o tom jeho advokát Čang Čching-fang, ktorý uviedol, že Sü je v dobrom zdravotnom stave, iné podrobnosti však nechcel poskytnúť.

slovakia

left justify in out

Prepustený aktivista, ktorý je známy ako spoluzakladateľ neformálnej skupiny Nové občianske hnutie, patrí medzi najznámejších kritikov porušovania ľudských práv v Číne. V januári 2014 ho odsúdili na štyri roky väzenia v súvislosti s účasťou na sérii protestov.

 

Zatiaľ nie je jasné, či zostane činnosť Nového občianskeho hnutia obmedzená aj po prepustení Süa. Čínske orgány však v takýchto politicky chúlostivých prípadoch obvykle uplatňujú určitú formu domáceho väzenia, aby daným osobám znemožnili verejné vystúpenia. K prepusteniu Süa došlo dva dni po úmrtí väzneného čínskeho disidenta Liou Siao-poa, držiteľa Nobelovej ceny mieru, ktorého dnes ráno spopolnili v meste Šen-jang.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona