Známe vety, ktoré bolia

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 14:19 • 2 min
Známe vety, ktoré bolia

BRATISLAVA – Hnev, rozhorčenie alebo bezmocnosť nás niekedy prinútia vysloviť vety, ktoré sa nedajú vziať späť. Na čo by sme si však mali dávať pozor aj v tej najdramatickejšej situácii? Vieme, ktoré slová zabolia tak, že je lepšie ich prehltnúť.

slovakia

left justify in out

Počítajte do desať

...alebo rovno do dvadsať. Ak cítite, že sa vám na jazyk predierajú slová, ktoré by ste mohli neskôr ľutovať, rozhodne je lepšie mlčať. Ten kto vie, že to len tak nedokáže, môže skúsiť práve obľúbené počítanie pred tým, než napríklad odpovie partnerovi na nejakú kritickú otázku. Ale niekedy ani to nepomáha, a potom je najužitočnejšie „zdrhnúť“. Odísť do inej miestnosti alebo ešte lepšie niekam von, s tým, že sa k rozhovoru neskôr vrátite. Je to najrozumnejšia vec, ktorú môžete urobiť, keď si prestávate byť istý so sebaovládaním. A akú sú tie najhoršie vety, ktorými môžeme raniť svoje okolie?

 

Čo by od vás nemali počuť:

 

Partner?

Si úplne k ničomu... Táto veta má mnoho podôb. Od „si absolútna nula“ až po „si úplne neschopný“. Dôvodov prečo niečo také nevyslovovať je viac. Tým hlavným je, že druhému znižujete sebavedomie, ktoré si neskôr bude chcieť zvyšovať niekde inde. Ako ďalší nasleduje fakt, že ste si partnera samy vybrali a za ďalšie to nie je tak úplne férové tvrdenie. Ak sa teda na partnera hneváte, že niečo konkrétne nezvládol, takto mu to rozhodne nedávajte najavo.

 

Súrodenec?

Rodičia ti stále nadržiavali... Aj keby bola táto veta založená na čiastočnej či úplnej pravde, nechajte si ju pre seba. Preto, že súrodenec sa nemá ako brániť a za ďalšie preto, že teraz ste dospelí a vaše šance sa vyrovnali. Nie je preto potrebné vyčítať bratovi alebo sestre to, čo sa stalo v detstve a čo nemohli oni samy príliš ovplyvniť.

 

Rodičia?

Neznášam vás... Aj tieto slová nám môžu v afekte vykĺznuť z úst. Hádkam a nedorozumeniam s rodičmi sa niekedy nedá vyhnúť, ale niektoré veci by sme nemali vysloviť za žiadnu cenu. Je samozrejme ťažké sa udržať, ak vzťahy v rodine nie sú ideálne a rodičia vám život moc neuľahčujú. Je však lepšie im odpustiť a ísť ďalej. Ak ublížili oni vám, nemá vôbec žiadny efekt im to vrátiť späť.

 

Priatelia?

Nepotrebujem vás... Nikto nie je dokonalý. Ani my, ani naši priatelia. Niekdy nás dokážu pekne nahnevať, a tak si chceme už už uľaviť poznámkou, že si bez nich vystačíme. Avšak pozor, touto hláškou môžeme ublížiť nielen im, ale aj samy sebe. Priatelia sú potrební v každej dobe a nemali by sme ich silnými slovami od seba odháňať. Ani ak sa nezachovali zrovna tak, ako sme si želali alebo predpokladali.

 

Deti?

Na to nemáš... Nech už vaše deti fantazírujú o čomkoľvek, nezhadzujte ich sny uštipačnými poznámkami. Aj keď viete, že sú ich predstavy mimo reálneho života,nemusíte im to hneď hovoriť, veď oni na to prídu samy. Nič nezabolí detskú dušu viac než nedôvera. Múdre rady si preto nechajte pre seba a uvidíte, že si možno časom o ne povedia samy. Nevhodné načasovanie a opakovanie, že toto rozhodne nedokážu, ich jedine zraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies