Známe talianske jazero Lago di Garda má najnižšiu hladinu za posledných 70 rokov

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 15:00 • 2 min
Známe talianske jazero Lago di Garda má najnižšiu hladinu za posledných 70 rokov

SIRMIONE - Najväčšie talianske jazero Lago di Garda na severe krajiny má najnižšiu hladinu za posledných 70 rokov. Vyplýva to z družicových snímok, ktoré v pondelok zverejnilo Európske monitorovacie stredisko pre suchá (EDO).

slovakia

left justify in out

Lago di Garda sa nachádza na hraniciach talianskych regiónov Benátsko, Lombardsko a Tridentsko-Horná Adiža. Jeho hladina klesla na 45,8 centimetra nad tzv. nulou vodočtu – dohodnutým referenčným bodom pre výšku hladiny tejto vodnej plochy. Počas uplynulých 70 rokov však bola výška hladiny jazera Lago di Garda v priemere 109 centimetrov nad nulou vodočtu.

 

img

 

Satelitné snímky, na ktorých sa dá nízka hladina jazera pozorovať, zverejnilo EDO v rámci programu Copernicus, ktorý zastrešujú Európska komisia a Európska vesmírna agentúra (ESA). Toto značné zníženie výšky hladiny Laga di Garda, ktoré má rozlohu 370 štvorcových kilometrov, je priamym dôsledkom sucha, ktoré od vlaňajšieho leta sužuje veľkú časť územia Talianska a ohrozuje tak poľnohospodárstvo, lodnú dopravu, turizmus i život miestnych obyvateľov, pripomína ANSA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona