Známe osobnosti budú dnes dražiť fotografie chorých sirôt z Kambodže

NETKY.SK • 26 Október 2011, 01:27 • 2 min
Známe osobnosti budú dnes dražiť fotografie chorých sirôt z Kambodže

Známe osobnosti budú dnes dražiť fotografie chorých sirôt z Kambodže

slovakia

left justify in out

img

V bratislavskej Starej radnici sa dnes o 19.00 h začne vernisáž spojená s dražbou fotografií kambodžských sirôt nakazených vírusom HIV. Príbehy z každodenného života 143 detí v detských domovoch House of family, ktoré zachytili fotografi Tomáš Halász a Mária Candráková, si verejnosť môže prísť pozrieť do 4. decembra. House of family v piatich kambodžských mestách prevádzkuje Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety a spolufinancuje OZ Dvojfarebný svet.
„Nechceli sme citovo vydierať. My sme novinári. Nebudeme ukazovať, čo niekto chce, ale čo tam naozaj bolo. A čo tam naozaj bolo, boli tie deti, ktoré mali relatívne normálny život. Ráno vstali, išli do školy, hrali sa, mali naháňačky,“ uviedol dnes na tlačovej besede Halász. S Máriou Candrákovou plánovali v sirotincoch zostať jeden až dva dni. „Čakali sme, že to pre nás bude veľmi citovo náročné, že tam nájdeme choré, smutné deti s vystretou rukou,“ priznal fotograf. Deti v Kambodži ho naopak prekvapili tým, že boli veselé a plné optimizmu. Napokon sa s fotografkou Candrákovou rozhodli v sirotincoch zostať týždeň. Čas strávený v kambodžských sirotincoch Halász označil za najsilnejší moment vo svojej kariére. 
Záštitu nad výstavou prevzala manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová a jej kurátorom je Filip Vančo. Výťažok z predaja fotografií použije OZ Dvojfarebný svet v plnej výške na zabezpečenie starostlivosti o deti v domovoch House of Family.
Deti v detských domovoch sú zväčša siroty alebo polosiroty, ktoré v dôsledku AIDS stratili rodinu a zostali opustené. Niektoré z nich boli nájdené na smetisku, iné v sexbaroch alebo na ulici. Príkladom sú chlapci Cena a Lep, ktorí boli nájdení na ulici hlavného mesta v krátkych nohaviciach. Na hrudi mali napísané fixkou svoje mená. Rodina sa ich zrejme zbavila po tom, čo zistili, že sú HIV pozitívni.
Sirotince, kde sa poskytuje liečba HIV, vznikali postupne v rokoch 2003, 2006, 2008, 2009 a 2010. Lekár Juraj Benca, ktorý v Kambodži pôsobí, dnes uviedol, že bol prekvapený, ako liečba protivírusovými liekmi fungovala. „Stav detí, ktoré vyzerali na zomretie a nastúpili na túto liečbu, sa v priebehu niekoľkých mesiacov fantasticky zlepšil a vyzerali ako zdravé deti,“ objasnil Benca. Upozornil, že ochorenie AIDS stále nie je vyliečiteľné, no dá sa celkom dobre kontrolovať. Pacientom liečbou lekári dokážu predĺžiť život o desať rokov. „HIV je ochorenie, kde prebieha mimoriadne silný výskum. Keď nejakému pacientovi dáte odklad desať rokov, je veľmi pravdepodobné, že bude ďalšia línia liečby.“ Chorým deťom v Houses of family slovenskí pracovníci poskytujú tiež ubytovanie, stravu, lekcie angličtiny a umožňujú školské, predškolské či voľnočasové aktivity.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona