Znalecký posudok nie je španielska dedina

NETKY.SK • 23 September 2019, 14:00 • 2 min
Znalecký posudok nie je španielska dedina

Znalecký posudok. V prípade kúpy nehnuteľnosti s financovaním prostredníctvom hypotéky je tento dokument alfou a omegou povinnej dokumentácie. Požadovaný však tiež býva inštitúciami ako sú súdy, obecné, krajské a finančné úrady, ale aj pri trestnom či občianskoprávnom konaní.

slovakia

left justify in out

Služby súdneho znalca sú azda najčastejšie spájané práve s trhom s nehnuteľnosťami. Nakoľko väčšina nákupov nehnuteľností je dnes financovaná prostredníctvom hypotéky, kúpa a predaj bytu, domu, či pozemku sa nezaobídu bez kvalitného znaleckého posudku. Tento dokument určuje cenu, ktorá poslúži ďalej ako podklad pre (ne)poskytnutie požadovaného úveru.

 

Na vypracovanie znaleckého posudku existujú prísne pravidlá- či už v rámci osnovy a náležitostí, ktoré musí dokument obsahovať, ako aj samotného zhotoviteľa. Ide o experta z daného odboru, na ktorého sú zo zákona kladené požiadavky na prax a nepretržité vzdelávanie.

 

Nejednému nezainteresovanému sa môže zdať, že znalec občas upraví cenu nehnuteľnosti pre spokojnosť niektorej zo zainteresovaných strán, avšak opak je pravdou. Znalec je povinný konať svedomito, zodpovedne a je za výslednú hodnotu zodpovedný.

 

TIP: Zoznam oprávnených znalcov nájdete priamo na stránke Ministerstva spravodlivosti SR, ako aj na stránke Komory znalcov Slovenska.

 

Výhodná lokalita značí rast hodnoty nehnuteľnosti

Znalec prihliada v prvom rade na lokalitu, v ktorej sa hodnotená nehnuteľnosť nachádza, ako aj na aktuálny technický stav budovy (pozor, nie jej vybavenie!). Je prirodzené, že vyššiu hodnotu bude mať stavba v centre mesta ako v jeho okrajovej časti.

Treba mať na pamäti, že nehnuteľnosť je hodnotená ku dňu vyhotovenia posudku. Nemožno teda čakať, že dokument bude platný aj o niekoľko rokov.     

 

Informácie, ktoré poslúžia všetkým stranám

Okrem toho, že znalecký posudok na byt alebo dom je smerodajný pre predávajúceho a kupujúceho, má veľký význam i pre samotnú banku. Dôvod je prostý: aby mala prehľad o skutočnej hodnote danej nehnuteľnosti, ktorá je použitá ako zábezpeka hypotekárneho úveru.

 

Možností, ako si vybrať znalca, je hneď niekoľko: 

* Interný znalec banky, kedy máte istotu, že banka znalca akceptuje v plnej výške a ušetríte o.i. i čas. Na druhej strane, cena hodnotenej nehnuteľnosti môže byť nižšia ako v prípade, že si zabezpečíte vlastného znalca

* Zmluvne dohodnutý znalec banky

Externý znalec – vopred si overte, či vaša banka akceptuje vami zvoleného odborníka. Výhodou je, že si sami dohodnete o.i. čas prehliadky

 

Pre čo urýchlenie procesu vyhotovenie znaleckého posudku je potrebné doložiť všetky potrebné dokumenty, a to:

* list vlastníctva (aktuálna kópia)

* doklady o veku stavby

* titul nadobudnutia (napr. kúpna zmluva)

* aktuálna kópiu z katastrálnej mapy alebo geometrický plán so zameraním rozostavanej stavby

* pôdorys bytu alebo celú technickú dokumentáciu stavby (skolaudovaného rodinného domu)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona