Zmrazovanie platov ústavných činiteľov podľa Zajaca devalvuje ich prácu

NETKY.SK • 10 November 2015, 14:29 • 2 min
Zmrazovanie platov ústavných činiteľov podľa Zajaca devalvuje ich prácu

BRATISLAVA - Zmrazovanie platov ústavných činiteľov devalvuje ich prácu. Vyhlásil to dnes v pléne NR SR podpredseda KDH Pavol Zajac počas rozpravy k vládnemu návrhu zákona, ktorý má opäť v záujme šetrenia zamedziť valorizácii platov ústavných činiteľov okrem prokurátorov a sudcov.

slovakia

left justify in out

"Každý rok pred rokovaním o štátnom rozpočte to už patrí k folklóru, že o tom hovoríme. Akoby sa chcelo pred občanmi povedať, že po tomto populistickom opatrení, ktoré prinesie úsporu tri milióny eur, nastane v SR raj na zemi a naše verejné financie budú ozdravené. Ale aj na budúci rok je deficit verejných financií na úrovni dve miliardy eur, zmrazenie platov teda tento náš problém nevyrieši," upozornil Zajac. Podľa jeho slov sa týmto opatrením navodzuje atmosféra, že poslanci a ministri majú tak vysoké platy, že ich netreba valorizovať a že si zarobia popri platoch aj nejako inak. "Ale nie je poslanec ako poslanec. Ja si myslím, že poslanci KDH sa snažia svoju prácu odviesť tak, aby zákony slúžili na prospech občanov SR. Zmrazovanie platov totiž nenahradí jedno zlé rozhodnutie vládnej väčšiny," myslí si opozičný poslanec.

 

Zajacovi sa nepáči ani návrh na stanovenie limitov, podľa ktorého budú môcť poslancovi pomáhať maximálne traja asistenti a jeden asistent bude môcť pracovať len pre jedného poslanca. "Nevidím dôvod, aby poslanec nemohol mať viacerých poslancov," poznamenal. Poslanec totiž dostane na asistentov vždy rovnaký balík peňazí bez ohľadu na ich počet. Ak ich má viac, peniaze musí medzi nich rozdeliť podľa vlastného uváženia. Ladislav Kamenický (Smer-SD) nesúhlasí, že zmrazovanie platov je populizmus. "Ja som nezažil, že by ste vy predložili vlastný návrh, ktorým by sa platy zvyšovali. Moji kolegovia v Smere-SD by to nepodporili, ale ak to predložíte a budem tu v budúcom volebnom období, tak ho podporím," odkázal Zajacovi. O zmrazení platov, ako aj zavedení limitov na poslaneckých asistentov, sa bude definitívne hlasovať dnes po 17.00 h.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona