Zmrazenie spolupráce NATO s Ruskom môže skomplikovať odsun z Afganistanu

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 13:30 • 2 min
Zmrazenie spolupráce NATO s Ruskom môže skomplikovať odsun z Afganistanu

MOSKVA - Informačná kancelária NATO v Moskve pracuje v obvyklom režime, uviedol dnes jej súčasný riaditeľ, poľský diplomat Robert Pszczel, ktorý tak reagoval na článok v novinách Kommersant.

slovakia

left justify in out

Tie dnes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísali, že ruské úrady zvažujú uzavretie informačnej kancelárie NATO v Moskve ako odvetu za momentálne stagnujúce vzťahy Ruska s alianciou.
     

O uzatvorení kancelárie začalo Rusko podľa zdroja Kommersantu uvažovať po tom, čo ministri zahraničných vecí krajín aliancie sa 1. apríla rozhodli zmraziť civilnú a vojenskú spoluprácu s Moskvou, čo fakticky paralyzovalo činnosť Rady NATO-Rusko.
     

Po anglicky vysielajúca televízia Russia Today pred niekoľkými dňami upozornila, že zmrazenie spolupráce medzi Ruskom a NATO kvôli politickej kríze na Ukrajine môže skomplikovať odsun americkej vojenskej techniky z Afganistanu, keďže možné ústupové trasy, a to aj cez Rusko, sú zablokované.
     

Jedným z výsledkov diplomatických sporov ohľadom Ukrajiny totiž je, že Rusko odmieta povoliť presun vojenského nákladu NATO cez svoje územie. Ide pritom o jeden z najspoľahlivejších spôsobov prepravy vojenského vybavenia do Afganistanu a z neho: ide o 3000 míľ dlhú železničnú trať, ktorá prechádza cez strednú Áziu, Kazachstan a Rusko k prístavom na severe Európy. 
     

Touto pomalou, ale spoľahlivou cestou sa do Afganistanu dostalo 75 percent vojenského materiálu pre tam pôsobiace jednotky NATO, upozornila televízia Russia Today, ktorá konštatuje, že zabezpečiť odvoz vojenského materiálu z Afganistanu je pre Pentagón "logistickou nočnou morou".
     

Ďalší koridor, ktorého použitie je kvôli napätiu v bilaterálnych vzťahoch ohrozené, vedie cez Pakistan, kde sú jednotky NATO terčom kritiky za útoky na predpokladané základne islamistov. Tieto operácie západných spojencov sa totiž veľmi často končia obeťami na životoch z radov civilistov.
     

Penzionovaný plukovník americkej armády Doug McGreger pre Russia Today uviedol, že "najlepšia, najrýchlejšia, najľahšia a najlacnejšia ústupová cesta vedie z juhu Afganistanu cez Pakistan do Karáčí", prístavu na pobreží Indického oceánu. 
     

Do konca tohto roku musí z Afganistanu vyviezť 30.000 vojakov, ako aj armádne vozidlá a ďalšiu techniku a príslušenstvo. Celkovo ide o 81,5 milióna položiek v hodnote 33 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies