Zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov bolo protiústavné

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 18:51 • 2 min
Zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov bolo protiústavné

KOŠICE – Zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov pre rok 2017 nebolo v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR.

slovakia

left justify in out

Novela prijatá Národnou radou (NR) SR zmrazila minuloročné platy na úrovni roka 2011 u časti ústavných činiteľov. V rozpore s ústavou sú podľa ÚS ustanovenia, ktoré sa týkajú predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), verejného ochrancu práv a komisárov pre deti a pre osoby so zdravotným postihnutím.

 

Taktiež ide o štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, a vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy a člena rady, ktorých plat sa odvíja od platu poslanca NR. Príslušnú novelu, ktorá zmrazila minuloročné platy aj u prezidenta, poslancov NR a členov vlády, napadol na ÚS generálny prokurátor Jaromír Čižnár. ÚS podľa tlačovej správy "vo zvyšnej časti návrhu nevyhovuje".

 

K stredajšiemu verdiktu pripájajú odlišné stanovisko ústavní sudcovia Peter Brňák, Milan Ľalík a Lajos Mészáros. Generálny prokurátor v podaní na ÚS argumentoval, že ekonomický rast v posledných rokoch a každoročné zvýšenie priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR neodôvodňujú prijatie daných úsporných opatrení, ktoré sa prijímajú v čase ekonomickej krízy. "Takúto právnu úpravu považujem za neprípustný zásah do ústavne garantovaného princípu právneho štátu," uviedol Čižnár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies