ZMOS zvažuje, že požiada prezidenta o nepodpísanie zákona o cestnej premávke

NETKY.SK • 12 Júl 2011, 15:23 • 2 min
ZMOS zvažuje, že požiada prezidenta o nepodpísanie zákona o cestnej premávke

ZMOS zvažuje, že požiada prezidenta o nepodpísanie zákona o cestnej premávke

slovakia

left justify in out

img

Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené rozhodnutím Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým bol schválený pozmeňovací poslanecký návrh novely zákona o cestnej premávke. Problémom je možnosť vyradenie vozidla z evidencie iba na základe čestného prehlásenia o jeho likvidácii.

            Podľa ZMOS táto možnosť odhlásenia auta urobí z našich miest a obcí nekontrolovateľné vrakoviská. „Teraz bude postačovať, ak vlastník vozidla navštívi políciu a predloží jej čestné prehlásenie o tom, že jeho vozidlo už fyzicky neexistuje. Následne, bez toho, aby kohokoľvek zaujímalo kde končí vrak bude mať jeho majiteľ vysporiadané vzťahy s dopravným inšpektorátom. Takto sa problémy neriešia ale znásobujú. Skutočné problémy ostanú na pleciach obcí a zaplatíme to všetci,“ konštatuje výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška.

            Združenie miest a obcí upozorňuje, že v minulosti boli jasné pravidlá vďaka ktorým sa parkoviská a lesné cesty vyčistili od vrakov starých áut. Terajšou zmenou sa veľmi ľahko vrátime do minulosti, kedy likvidácia autovrakov bola na pleciach miest a obcí. Výkonný podpredseda pritom upozorňuje na to, že Slovenská republika bude mať pred Bruselom problém vysvetliť, prečo je počet trvalo vyradených áut výrazne rozdielny oproti počtu spracovaných áut. „Hoci zákon akceptuje to, že sa nejaké auto vyparí, v skutočnosti to tak nebude. Vážne hrozí, že zo Slovenska bude divoká skládka autovrakov. Preto zvažujeme, že požiadame pána prezidenta aby nepodpísal zákon o cestnej premávke schválený na tejto parlamentnej schôdzi,“ avizuje Milan Muška.

            Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti pripomína, že v roku 2005, kedy sa po vstupe do Európskej únie menili evidenčné čísla bolo z evidencie motorových vozidiel vyradených takmer 292 556 áut, čím sa vytvorila reálna databáza a veľmi objektívny prehľad o vozidlách a ich majiteľoch. Terajšia možnosť odhlasovania vozidiel vráti Slovensko pred rok 2004 a privolá problémy, ktoré sme medzičasom úspešne riešili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies