ZMOS súhlasí so zvýšením učiteľských platov od septembra, odmieta však dvojité zvyšovanie

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 16:35 • 2 min
ZMOS súhlasí so zvýšením učiteľských platov od septembra, odmieta však dvojité zvyšovanie

BRATISLAVA - Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na dnešnom rokovaní súhlasila s kompromisným návrhom na zvýšenie tarifných platov pedagogickým a odborným zamestnancom škôl.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na to, že ministerstvo školstva predložilo koncom júna vláde SR návrh nariadenia, ktorým by sa zvýšili platy učiteľov od 1. septembra o šesť percent. ZMOS doteraz deklaroval, že podporí šesťpercentné zvýšenie platov v regionálnom školstve každý rok od 1. januára 2018, mal však problém so zvýšením o šesť percent aj od septembra tohto roku.

 

Členovia Rady ZMOS sa však dnes v Liptovskom Mikuláši napokon dohodli, že nepodporujú dvojité zvyšovanie platov učiteľov od 1. septembra 2017 a 1. januára 2018 o šesť percent, no súhlasia s jedným zvyšovaním o šesť percent od 1. septembra a rovnako vždy od 1. septembra v nasledujúci dvoch rokoch. 

Materiál o zvyšovaní platov učiteľov o šesť percent od septembra doteraz vláda neprerokovala. Neexistovala totiž dohoda medzi sociálnymi partnermi. „Pre nás zostáva dôležité to, že k zvyšovaniu platov v regionálnom školstve by malo dochádzať iba raz ročne, čo presadzujme od začiatku vzniku tejto požiadavky. Zo strany ZMOS sme vyslali signál o spoločenskej zodpovednosti. Mestá a obce zároveň dôrazne požadujú uskutočňovať reformné zmeny v systéme vzdelávania a výchovy v oblasti školstva. Súčasne upozorňujú aj na potrebu úpravy platov ostatných zamestnancov vo verejnej správe“, uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

Ministerstvo školstva chce presadiť zvyšovanie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov od septembra tak, aby sa týkalo aj zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí. Tieto zariadenia pritom nie sú financované cez štát, ale prostredníctvom obcí a miest. Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva, ako aj vysokoškolským pedagógom platy zvýšili v januári 2016 o štyri percentá, a o šesť percent od 1. septembra 2016.

 

Rast platov o šesť percent je garantovaný v programovom vyhlásení vlády aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Okrem toho však chce minister školstva Peter Plavčan zabezpečiť, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili aj nad rámec programového vyhlásenia vlády o šesť percent aj od tohto septembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies