ZMOS súhlasí s dotáciu na vykrytie výpadku daní v sume 39,5 mil. eur

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:31 • 2 min
ZMOS súhlasí s dotáciu na vykrytie výpadku daní v sume 39,5 mil. eur

ZMOS súhlasí s dotáciu na vykrytie výpadku daní v sume 39,5 mil. eur

slovakia

left justify in out

img

Mestá a obce súhlasia s návrhom vlády na ich mimoriadne dofinancovanie v tomto roku v sume 39,5 milióna eur. Po dnešnom rokovaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to potvrdil jeho predseda Michal Sýkora. Peniaze by pritom chceli získať na účty do konca októbra.
Na tejto sume sa zástupcovia združenia podľa Sýkoru dohodli na stretnutiach s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) a ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS). Okrem toho získajú samosprávy aj 10,5 milióna eur na prefinancovanie dane z pridanej hodnoty (DPH) v projektoch Programu rozvoja vidieka. Takisto čakajú aj na vykrytie dopadov zákona o sociálnych službách po ich zhodnotení za prvý polrok tohto roka.
"Oceňujeme ústretovosť vlády na riešenie akútneho prepadu príjmov v samospráve a dnešným dňom považujeme túto problematiku za doriešenú," konštatoval Sýkora s tým, že samotné obce a mestá budú ešte hľadať možnosti na ďalšie dofinancovanie výpadkov vo svojich rozpočtoch v objeme okolo 31 miliónov eur.
Šéf ZMOS potvrdil, že samosprávy pôvodne požadovali od vlády vyšší objem finančných prostriedkov. V minulosti vyčíslili potreby dofinancovania až na 141 miliónov eur. Ich hospodárenie sa však v posledných mesiacoch zlepšuje vďaka postupnému zvyšovaniu výnosu daní, pripustil Sýkora.
Na druhej strane však mestá a obce naďalej zásadne nesúhlasia s pripravenou novelou zákona o miestnych daniach, v dôsledku ktorej by sa malo napríklad odstrániť daňové oslobodenie predaja a prenájmu majetku samospráv. Legislatívna zmena je súčasťou balíka opatrení, ktorý prijala vláda v snahe znížiť tohtoročný takmer 8-% deficit verejných financií na necelých 5 % v budúcom roku.
"Nebudeme súhlasiť s tým, aby došlo k zmene legislatívy, aby predaj a prenájom majetku samospráv podliehal zdaneniu," zdôraznil Sýkora. V tejto súvislosti avizoval snahu presvedčiť poslancov Národnej rady (NR) SR o svojich požiadavkách. Parlament začne o balíku opatrení rokovať už na svojej októbrovej schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok (12.10.).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona