ZMOS porovnával dosah zákona o odpadoch na mestá a obce

NETKY.SK • 29 November 2016, 16:36 • 2 min
ZMOS porovnával dosah zákona o odpadoch na mestá a obce

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Bilancovať reálny dosah zákona o odpadoch na slovenské mestá a obce bolo hlavným cieľom dnešnej odbornej konferencie, ktorú zorganizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Liptovskom Mikuláši.

slovakia

left justify in out

"Zamerali sme sa najmä na princíp a systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov odpadov, ktorý by mal byť zachovaný. Vyvstávajú otázky v oblasti informačného systému, praktickej aplikácie niektorých bodov zo zákona o odpadoch, napríklad pri pneumatikách, aby boli za túto pôsobnosť zodpovedné tak autoservisy, ako aj benzínové pumpy a iní zberatelia. Do budúcnosti bude tiež veľmi dôležité spresniť, ako bude tento systém financovaný," povedal pre TASR výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

 

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Borisa Suska je ZMOS v systéme odpadového hospodárstva veľmi dôležitým partnerom, envirorezort preto pozorne načúva názorom jednotlivých samospráv na aplikáciu zákona o odpadoch. "Vnímame problémy, ktoré majú pri aplikácii zákona. Tak ako malé dieťa, aj tento nový systém, ktorý tu doteraz nebol zavedený, má svoje detské choroby, ktoré v procese musíme odstraňovať. Na to, aby ten systém bol bezproblémový, musíme zrealizovať rôzne kroky. Dnes je však predčasné hovoriť o tom, aké konkrétne kroky, pretože je to v procese diskusií," skonštatoval.

 

"Pri rozhodovaní sa o mieste takejto bilančnej konferencie o odpadoch zrejme prihliadal ZMOS na dobré výsledky mesta Liptovský Mikuláš práve v tejto oblasti, pretože sme jedno z najlepšie separujúcich miest. Máme separačnú halu, zavádzame teraz nový systém podzemných kontajnerov aj na separovaný zber odpadu. Tiež sme vzorom v nakladaní s biologicky rozložiteľným odpadom, keď ideme za prostriedky z eurofondov dobudovať kompostáreň a každá domácnosť dostane kontajner na zelený odpad, z ktorého budeme vyrábať kompost," vyjadril sa primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona