ZMOS chce samosprávam vrátiť kompetenciu regulovať pyrotechniku

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 12:14 • 2 min
ZMOS chce samosprávam vrátiť kompetenciu regulovať pyrotechniku

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce, aby sa samosprávam vrátila kompetencia, ktorá im umožní obmedziť, regulovať či zakázať používanie pyrotechniky na ich území.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA informoval predseda ZMOS Jozef Dvonč. Združenie sa s touto požiadavkou listom obrátilo na ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Urobilo tak na základe podnetov od miest a obcí. Túto požiadavku prerokovala Rada ZMOS na svojom zasadnutí. Ako uviedla hovorkyňa združenia Marta Bujňáková, momentálne sa o tom diskutuje medzi členmi, ako aj s rezortom hospodárstva. "ZMOS chce, aby o mieste a čase, kedy a kde sa bude na ich území pyrotechnika používať, rozhodovali samotné samosprávy," poznamenala.


Rezort hospodárstva bude používanie pyrotechniky na zábavné účely na území miest a obcí komplexne riešiť až po dohode so Združením miest a obcí Slovenska. "Návrh úpravy zákona o výbušninách bol už prerokovaný s jeho zástupcami," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková. Ako doplnila, zástupcovia združenia sa zaviazali, že písomné vyjadrenie doručia rezortu v najbližších dňoch.


V pracovnom návrhu novely daného zákona vychádza ministerstvo podľa jej slov v ústrety mestám a obciam, a to tak, že zákaz používania pyrotechniky neviaže len na vzdialenosť 200, resp. 500 metrov od objektov, ako sú nemocnice, kostoly, detské zariadenia, domovy dôchodcov, školy, liečebne či cintoríny, ale umožní samosprávam zakázať jej používanie kdekoľvek na ich území.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies