Zmodernizovaná raketa Sojuz konečne odštartovala

NETKY.SK • 28 December 2013, 18:31 • 2 min
Zmodernizovaná raketa Sojuz konečne odštartovala

MOSKVA - Nová, odľahčená verzia ruskej nosnej rakety Sojuz, ktorá v skúšobnej fáze zápasila s množstvom problémov, dnes úspešne odštartovala a na obežnú dráhu vyniesla 39-kilogramovú družicu AIST (Bocian). Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

Štart rakety Sojuz-2.1v sa uskutočnil o 16.30 h moskovského času (13.30 h SEČ) z kozmodrómu Pleseck. Keďže armáda klasifikovala vývoj Sojuzu-2.1v ako prísne tajný, zo štartu zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne zábery.

Družicu AIST skonštruovali študenti, doktorandi a výskumní pracovníci zo Štátnej univerzity pre letectvo a kozmonautiku v Samare v spolupráci so štátnym podnikom CSKB, ktorý riadi ruská kozmická agentúra Roskosmos. Jej úlohou je okrem iného sledovanie magnetického poľa Zeme a mikrometeoritov prírodného i umelého pôvodu.

Dvojstupňová raketa ľahkej triedy Sojuz-2.1v môže prepraviť užitočný náklad s hmotnosťou do 2,8 tony. Pôvodne mala premiérovo odštartovať už koncom roka 2012, ale projekt značne spomalili technické problémy, ako boli únik kyslíka alebo zľadovatený ventil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies