ZMO trvá na zákone o zodpovednosti za jadrovú škodu

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 13:52 • 2 min
ZMO trvá na zákone o zodpovednosti za jadrovú škodu

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Takmer sto zástupcov samospráv zo Združenia miest a obcí (ZMO) regiónu Jadrových elektrární (JE) Jaslovské Bohunice sa dnes zišlo na 27. sneme. Najstaršie a najväčšie ZMO na Slovensku má v súčasnosti v členskej základni 153 obcí a miest z okruhu 30 kilometrov od JE.

slovakia

left justify in out

Účastníci snemu, ktorý sa uskutočnil v Jaslovských Bohuniciach, zhodnotili predchádzajúci rok a vytýčili si ciele pre rok 2017. Predseda ZMO Vladimír Púčik, starosta obce Ružindol, ktorý je vo funkcii prvé volebné obdobie, vlaňajšok označil ako úspešný. Napriek tomu, že združeniu sa nepodarilo úplne podľa predstáv presadiť svoje požiadavky a potreby.

 

Preto aj v roku 2017 zostáva ZMO ako cieľ naďalej presadzovať posilňovanie financovania miestnej samosprávy, v regionálnom školstve racionalizačné opatrenia ako neoddeliteľnú súčasť reformných procesov, pokračovať v iniciatíve na prijatie samostatného zákona o zodpovednosti za jadrovú škodu a tým zabezpečiť primerané záruky v prípade jadrovej havárie. A naďalej trvať na prijatí zákona o rádioaktívnych odpadoch a vyhoretom jadrovom palive ako ekonomického a kompenzačného nástroja regiónu v oblasti ohrozenia. ZMO má pred sebou aj niekoľko ďalších cieľov. Púčik kritizoval aktuálny zákon o odpadoch a obecnom zriadení.

 

Ocenil spoluprácu v ZMO a vyzdvihol prácu členov, ktorí pracujú v jeho orgánoch. "V našom združení reálne žiadny člen 'SA TO' neexistuje a zdá sa, že ani nebude. Sme tu len my, ktorí môžeme robiť rozhodnutia a konať. Nebojme sa preto povedať veci nahlas, s faktami, bez emócií, zapáľme svojím nadšením ostatných pre správnu vec. Ak chceme fungovať ako tím, musíme individuálne záujmy posudzovať v kontexte spoločných záujmov," uviedol Púčik. Predseda združenia informoval, že pred niekoľkými dňami ZMO zaslalo podpredsedovi vlády Petrovi Pellegrinimi i ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej list, v ktorom žiada zrušenie rozhodnutia o zrušení doterajšieho procesu hodnotenia Miestnych akčných skupín (MAS).

 

"Organizácie žiadajúce o štatút MAS a ich členské obce proces prípravy stál nemalé financie a energiu. Žiadame zabezpečenie urýchleného dokončenia rozbehnutého hodnotiaceho procesu," napísalo ZMO v liste. Zároveň dnes prijali členovia uznesenie žiadajúce, aby sa Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pričinilo o rýchly a spravodlivý nový proces hodnotenia.

 

Rokovanie ZMO prišlo pozdraviť viacero hostí, medzi nimi predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, ktorý povedal, že miestnu a krajskú samosprávu spájajú rovnaké starosti a problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies