Zmluvy uzavreté so zdravotnými poisťovňami nepokrývajú náklady lekárov

NETKY.SK • 22 Apríl 2022, 17:00 • 2 min
Zmluvy uzavreté so zdravotnými poisťovňami nepokrývajú náklady lekárov

BRATISLAVA - Lekári združení v Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) majú podpísané zmluvy so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami. Upozorňujú však, že ani jedna z nich nepokryje potreby a náklady lekárov. Apelujú preto na vládu SR, aby začala kritickú situáciu riešiť.

slovakia

left justify in out

„Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) po niekoľkomesačných intenzívnych jednaniach napokon dospel k dohode aj so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Musíme však konštatovať, že dodatky, ktorých podpis prebehne v týchto dňoch, nepokryjú skutočné potreby a reálne náklady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré rastú každým dňom," uviedla prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

 

img

 

Dodala, že dohoda so štátnou poisťovňou bola napriek nedostatočným zvýšeniam cenových podmienok akceptovaná s ohľadom na pacientov a vieru, že zodpovední si uvedomia vážnosť situácie. Podotkla, že zanedbanie zdravotnej starostlivosti, ako i šetrenie na nej, má dosah na celú spoločnosť aj na samotnú ekonomiku krajiny.

 

img

 

ZAP preto žiada okamžité a riadne dofinancovanie sektora, rovnako aj urgentné riešenie zmeny energetickej segmentácie a zaradenie ambulantného sektora do segmentu regulovaného zákazníka. „Budeme tiež požadovať garancie v podobe každoročného automatického zvyšovania platieb o infláciu a pevne stanovené percento určené na ostatné náklady, mzdy, ako i na rozvoj a obnovu ambulancií," ozrejmil ZAP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona