Zmluvy s Dôverou vypovedala aj lekárska komora

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 13:30 • 2 min
Zmluvy s Dôverou vypovedala aj lekárska komora

BRATISLAVA - Zdravotný výbor Slovenskej lekárskej komory v utorok podal zdravotnej poisťovni Dôvera výpovede za svojich mandantov - poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, s trojmesačnou výpovednou lehotou. Ako informoval prezident SLK Marian Kollár, lekári chcú od poisťovne zvýšenie platieb o 20 až 30 %.

slovakia

left justify in out

SLK sa tak pripojila k združeniu Zdravita, ktoré vypovedalo zmluvy v polovici mája. Komora tiež pozvala šéfa Zdravity a prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR Ladislava Pásztora na spoločné rokovanie o jednotnom postupe.

 

Dôvera koncom marca ponúkla lekárom zvýšenie platieb o 3 až 5 %. Podmienila to však tým, že lekári budú pri liečbe pacientov využívať online informácie, ktoré im sprístupňuje. Zároveň lekárom navrhla 15-percentné navýšenie úhrad v oblasti všeobecnej ambulantnej starostlivosti za predpokladu, že "dodatočné finančné prostriedky prinesú vyššiu kvalitu a efektívnosť zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom."

 

Lekári žiadajú navýšenie platieb od zdravotných poisťovní pre zrušenie niektorých poplatkov. Menej poplatkov pre nich znamená výpadok príjmov. Novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú parlament schvaľoval na dvakrát pre veto prezidenta, sa rušia napríklad poplatky za vypísanie práceneschopnosti či lekárskeho predpisu, ale aj poplatky za prednostné vyšetrenie. Podľa SLK výpadok pre ambulancie bude predstavovať v priemere 20 až 25 percent ich príjmov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies