Zmluvu o doživotnej penzii z 2. piliera podpísalo 535 ľudí

NETKY.SK • 19 Január 2017, 14:37 • 2 min
Zmluvu o doživotnej penzii z 2. piliera podpísalo 535 ľudí

BRATISLAVA - Od začiatku roka 2015 do konca minulého roka uzatvorilo so životnou poisťovňou zmluvu o vyplácaní doživotného dôchodku z druhého piliera 535 sporiteľov. V roku 2015 tak urobilo 242 osôb a v roku 2016 zvyšných 293 ľudí. O vyplácanie penzie zo sporivého piliera počas minulého roka požiadalo 904 sporiteľov, z toho bolo 544 mužov a 360 žien.

slovakia

left justify in out

"V porovnaní s rokom 2015, kedy o dôchodok z druhého piliera požiadalo 871 sporiteľov, sa záujem o vyplácanie dôchodku z druhého piliera zásadne nezvýšil," informoval hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder.


Popri doživotnom dôchodku v súčasnosti využíva 66 sporiteľov aj programový výber, teda výber časti úspor priamo z účtu v dôchodkovej správcovskej spoločnosti, a 11 sporiteľov dočasný dôchodok. "Títo sporitelia mohli časť nasporenej sumy príspevkov vyčerpať jednorazovým výberom, resp. predčasne," povedal hovorca poisťovne.

 

Ďalším 171 sporiteľom životné poisťovne neponúkli pre nízku nasporenú sumu doživotný dôchodok a platí pre nich tzv. režim malej nasporenej sumy. "Týmto sporiteľom bude ich dôchodková správcovská spoločnosť (99 sporiteľom) alebo poistiteľ (72 sporiteľom) vyplácať mesačne sumu 12,60 eura až do vyčerpania nasporenej sumy, teda nie doživotne," informoval Višváder.


Niektorí zo žiadateľov o dôchodok z druhého piliera majú ešte čas na rozhodnutie, či si vyberú z platných ponúk, iní žiadatelia podľa hovorcu SP ponuky odmietli. "Ak sa sporiteľ, ktorý dosiahol dôchodkový vek, po podaní žiadosti o dôchodok z druhého piliera nerozhodne pre žiadnu z aktuálnych ponúk dôchodkov, môže oň požiadať aj kedykoľvek neskôr," dodal Višváder.


Od začiatku mája tohto roka dostane približne polovica sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri možnosť vybrať si po odchode na dôchodok celú sumu, alebo aspoň časť úspor v druhom pilieri. Vyplýva to z návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý koncom minulého roka schválila vláda.

 

Parlament o tomto návrhu začne rokovať na schôdzi, ktorá sa začne na konci tohto mesiaca. Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých poberaných dôchodkov, vrátane doživotného dôchodku z druhého piliera bude vyšší ako je priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur.

 

Dôchodky z druhého piliera od začiatku roka 2015 vyplácajú Allianz - Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostáva sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa. Ponuka od jednotlivých životných poisťovní je platná 30 dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona