Zmluvu na Starý Most mesto podpíše do polovice októbra

NETKY.SK • 6 Október 2013, 10:48 • 2 min
Zmluvu na Starý Most mesto podpíše do polovice októbra

BRATISLAVA - V medzinárodnej verejnej súťaži, ktorú mesto vyhlásilo začiatkom januára, s najnižšou cenou zvíťazilo konzorcium troch firiem spoločnosti Eurovia, a.s. Košice, ktorá je hlavným partnerom, Eurovia CS, a.s. a SMP CZ, a.s.

slovakia

left justify in out

Zmluvu na rekonštrukciu Starého Mosta v Bratislave plánuje hlavné mesto podpísať s víťazom verejnej súťaže, konzorciom Eurovia, v najbližších dňoch, najneskôr do polovice októbra. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy, mesto ešte čaká na odobrenie priebehu tendra Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR). „Po podpísaní zmluvy s konzorciom Eurovia sme pripravení do týždňa odovzdať stavenisko a konzorcium môže vyhotoviť dokumentáciu na realizáciu stavby,“ uviedol Andrassy.

Mesto v súčasnosti čaká na stanovisko ministerstva dopravy k priebehu súťaže. Podľa Andrassyho predpokladajú, že hlavné mesto dodržalo všetky pravidlá verejného obstarávania. „ Predpokladáme, že proces obstarávania víťaza na rekonštrukciu Starého Mosta a prvej etapy budovania električkovej trate do Petržalky prebehol v súlade so všetkými požiadavkami európskej komisie,“ povedal Andrassy. Proces obstarávania bude musieť ešte odobriť poradca európskej komisie Jaspers. Potom bude môcť primátor Milan Ftáčnik spolu s ministrom dopravy Jánom Počiatkom podpísať zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, ktorý použije mesto na štart nosného dopravného systému v Bratislave. O nenávratný finančný príspevok požiadalo mesto na ministerstve dopravy v máji tohto roku, zmluvu o poskytnutí príspevku by mohli podľa Andrassyho podpísať v novembri. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. 

V medzinárodnej verejnej súťaži, ktorú mesto vyhlásilo začiatkom januára, s najnižšou cenou zvíťazilo konzorcium troch firiem. Konzorcium tvoria spoločnosti Eurovia, a.s. Košice, ktorá je hlavným partnerom, Eurovia CS, a.s. a SMP CZ, a.s. Za rekonštrukciu Starého Mosta a výstavbu prvej etapy električkovej trate do Petržalky ponúkli sumu 70 miliónov a 580-tisíc eur s DPH. Ako informoval Andrassy, prvé viditeľné práce na Starom Moste by mohli obyvatelia vidieť koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka. Odstrániť konštrukciu Starého Mosta môže zhotoviteľ v jarných alebo jesenných mesiacoch, podľa výšky hladiny Dunaja, informoval Andrassy.

Rekonštrukcia Starého mosta v Bratislave je súčasťou prvej etapy vybudovania električkovej trate do Petržalky zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu. V prvej etape vymenia starú konštrukciu mosta ponad Dunaj za novú. Súčasná šírka 90 metrov pre preplávanie lodí medzi pilótami sa zmení pri novej konštrukcii na 135 metrov, dve pilóty sa odstránia a nahradia sa jednou. Pre peších a cyklistov na Starom moste vybudujú 4,5 metra široké lávky po oboch stranách mosta. V projekte sa počíta aj so zrušením konečnej zastávky autobusov na Šafárikovom námestí, tá sa presunie na Bosákovu. Tam sa budú zároveň otáčať električky. Zákazka zahŕňa aj vybudovanie novej estakády pri štadióne Artmedia a rozšírenie estakády Einsteinova. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie - Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015.  Mesto verí, že to stihnú dokončiť už na jeseň 2015, aby do konca toho roka vedeli vyfinancovať využitie eurofondov, dodal Andrassy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies