Zmluva o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo je neplatná

NETKY.SK • 12 August 2016, 15:37 • 2 min
Zmluva o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo je neplatná

BRATISLAVA - Súdny spor o určenie neplatnosti zmluvy o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) uzavretej medzi Slovenskými elektrárňami (SE), a. s. a štátnym podnikom Vodohospodárskou výstavbou (VV), ukončil koncom júna 2016 až Najvyšší súd Slovenskej republiky, keď zamietol dovolanie SE.

slovakia

left justify in out

Ako informoval vedúci oddelenia styku s verejnosťou a vzdelávania Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút, rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, podľa ktorého je zmluva neplatná, ostáva v platnosti. Podľa uvedeného rozhodnutia mal uzavretiu zmluvy o prevádzke VEG predchádzať niektorý z postupov zadávania zákazky.


Meritom sporu bolo podľa Mažgúta vyriešenie otázky, či sa v prípade uzavretia spomínanej zmluvy malo postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní. To sa odvíjalo od posúdenia, či zmluva o prevádzke VEG má status koncesie, pričom vtedy obstarávateľ nemusel postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní, alebo má status zákazky, čo vyúsťuje do povinnosti postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní.


Najvyšší súd SR vec právne posúdil a v rozsudku z 29. júna tohto roka konštatoval, že "nedošlo k prenosu hospodárskeho rizika v plnom alebo aspoň prevažnom rozsahu z Vodohospodárskej výstavby na Slovenské elektrárne". Zmluva preto podľa najvyššieho súdu nespĺňa požiadavky na koncesiu na služby podľa zákona o verejnom obstarávaní, ale ide o zákazku na poskytnutie služby podľa rovnakého zákona.


"Nakoľko zmluva o prevádzke VEG je zákazkou na služby, je správny záver odvolacieho súdu o tom, že SE a VV ako obstarávateľ v zmysle zákona o verejnom obstarávaní, uzatvorili zmluvu o prevádzke VEG v rozpore so zákonom," priblížil rozhodnutie súdu Mažgút.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies