FOTO Zmluva desaťročia je podpísaná: Vláda sa dohodla s automobilkou Jaguar Land Rover

NETKY.SK • 11 December 2015, 11:30 • 2 min
FOTO Zmluva desaťročia je podpísaná: Vláda sa dohodla s automobilkou Jaguar Land Rover

BRATISLAVA - Investičnú zmluvu s automobilkou Jaguar Land Rover podpísali dnes dopoludnia na Úrade vlády SR v Bratislave predstavitelia slovenskej vlády. Ešte predtým k tomu mimoriadne zasadol vládny kabinet.

slovakia

left justify in out

Memorandum o porozumení s britskou spoločnosťou podpísala vláda 11. augusta tohto roka. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra.

 

Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala slovenskú Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300.000 vozidiel ročne. V krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.

 

Ako informoval generálny riaditeľ automobilky Jaguar Land Rover Ralf Speth, v Nitre postaví firma prvú automobilku na európskej pevnine. Slovensko v súboji o umiestnenie investície porazilo Poľsko a Mexiko. "Vláda nám pripravila veľmi dobré investičné prostredie. Máte veľmi dobré meno vo vysokej kvalite výroby. Tu v srdci Európy máme výbornú lokalitu. K nášmu výberu Slovenska prispel aj veľký dodávateľský reťazec,“ povedal po podpise investičnej zmluvy Speth. Závod by mal začať výrobu v roku 2018. V prvej fáze sa bude v nitrianskom závode automobilky Jaguar vyrábať 150-tisíc vozidiel ročne. Cieľom je vyrábať až 300 tisíc automobilov. 


"Je to obrovský úspech pre Slovensko,“ povedal na dnešnej tlačovej besede premiér Robert Fico. Podľa neho vláda v piatok na mimoriadnom rokovaní schválila, že štát poskytne automobilke investičnú pomoc vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku v objeme 130 mil. eur. "Ide teda o 9 % z celkovej investície,“ dodal Fico s tým, že štátnu pomoc ešte musí ratifikovať EÚ. 


Minister hospodárstva Vazil Hudák novinárom povedal, že príchodom automobilky Jaguar jej dodávatelia sekundárne vytvoria ďalšie pracovné miesta. "Podľa predbežných kalkulácií a vychádzajúc aj zo skúsenosti nám to vychádza, že celkovo by sa malo vytvoriť až 15-tisíc pracovných miest. Takže päťnásobok toho, čo vytvorí priamo Jaguar," dodal Hudák. Podľa neho by mohla britská automobilka po roku 2020 preinvestovať na Slovensku ďalších 500 mil. eur. Táto investícia by súvisela s plánom automobilky navýšiť spomínaný počet vyrábaných áut zo 150-tisíc na 300-tisíc vozidiel ročne. 


Podľa predsedu vlády najväčším lákadlom pre automobilku investovať na Slovensku je kvalitná pracovná sila. Fico poukázal aj na kvalitné podnikateľské prostredie a na aktívny prístup slovenskej vlády. "Je to najväčšia investícia v Európa za posledných sedem rokov,“ konštatoval Fico.

 
Vlastníkom automobilky Jaguar je od roku 2008 indická skupina Tata Group. Predaj vozidiel britskej automobilky v roku 2014 posilnil o 9 percent. Firma predala 462 678 vozidiel, z toho 81 570 Jaguarov a 381 108 Land Roverov. V prvom kvartáli svojho účtovného roka 2015/16 na európskom trhu predala takmer 30-tisíc automobilov, čo bolo zvýšenie o 28 percent.

 

 

 

Historický okamih, vlada SR práve podpísala s automobilkou Jaguar Land Rover investičnú zmluvu.

Posted by Ministerstvo hospodárstva SR on Friday, December 11, 2015

 

Zo zverejneného investičného návrhu "Automotive Nitra Project" v rámci procesu EIA vyplýva, že nový závod pri Nitre s kapacitou 150.000 až 300.000 vozidiel ročne vytvorí 2000 až 4000 nových pracovných miest. Predpokladané investičné náklady sú vyčíslené na viac ako 1 miliardu eur. Začiatok výstavby závodu sa očakáva v roku 2016, začiatok prevádzky v roku 2018 až 2019. Výmera plôch výrobného závodu bude predstavovať 200 až 300 hektárov.

 

Profil automobilky Jaguar Land Rover

 

img

 

Spoločnosť Jaguar Land Rover je najväčšia britská automobilka, ktorá vznikla spojením dvoch spoločností - výrobcu terénnych a viacúčelových vozidiel Land Rover a výrobcu luxusných a športových áut Jaguar. Od roku 2008 je firma, ktorá sídli v meste Whitley (Coventry), dcérskou firmou indickej spoločnosti Tata Motors.

 

Obe značky sa dostali pod jednu strechu aj predtým. Už v roku 1968 sa stali súčasťou konglomerátu British Leyland, neskôr fungovali nezávisle na sebe ako súčasť nemeckého BMW (Land Rover) a amerického Ford Motor (Jaguar). V roku 2000 Ford, ktorý vlastnil Jaguar už od roku 1989, kúpil od BMW aj Land Rover. V roku 2008 Jaguar a Land Rover prevzala indická spoločnosť Tata Motors.

 

Za rok 2013 oznámila automobilka rekordný predaj áut. Ten dosiahol 425.006 vozidiel, čo oproti predchádzajúcemu roku znamenalo rast takmer o pätinu. Prispel k tomu vysoký dopyt po luxusných autách na kľúčových trhoch ako Čína, Európa a Severná Amerika.

 

Minulý rok zvýšila firma predaj o 9 % na nový rekord 462.678 vozidiel. Z toho bolo 81.570 automobilov značky Jaguar (rast o 6 %) a 381.108 modelov Land Roveru (rast o 9 %).

 

Firma zamestnáva vo svete približne 35.000 ľudí. Okrem závodov v Británii vyrába aj v Číne a Indii a plánuje ďalšiu expanziu. V súčasnosti stavia závod v Brazílii, pričom produkciu plánuje spustiť budúci rok. O dva roky neskôr plánuje začať s produkciou v závode na Slovensku pri Nitre.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies